Nezavisni stav

Jedini pravi prijatelji

Nisu bila tako davno vremena kada su ovdašnji "dobro upućeni" analitičari balkanske ratove devedesetih opisivali kao dobro smišljenu "međunarodnu zavjeru" s ciljem da se razbije Jugoslavija.

Međutim, kad se podvuče crta i sve sabere i oduzme, balkanski ratovi su naša domaća svinjarija, u kojoj su - uopšte ne isključujem - svoj interes pronašli razni bjelosvjetski mešetari. Ono što je u cijeloj toj priči vjerovatno tačno je da su brojne zapadne agencije krajem osamdesetih pokušale podriti već domaćim nacionalizmima podobro načeti komunistički režim. Sve ono poslije toga odigralo se u našoj domaćoj režiji.

Zašto ovo pišem? Prvo, zato što običan građanin zapadnog Balkana danas u muci golog preživljavanja gleda u nebo i nada se nekom čudu koje će mu pomoći da nekako premosti od 1. do 31. Svoj je pogled ovih dana uperio u Berlin, iz kojeg iščekuje dobre vijesti koje bi konačno trebalo da prelome stvari i od destrukcija i smrti devedesetih, koje smo sami izazvali, usmjeri nas ka nekoj boljoj budućnosti, koju, htjeli mi to priznati ili ne, bez SAD, EU i, s njom, Berlina, nemamo niti je možemo imati.

Drugo, upravo u razmišljanjima s početka ovog teksta leži klica samodestruktivnosti, koja na ovom našem podneblju tako dobro uspijeva; za sve loše što nam se dešava kriv nam je neko drugi: zapadni centri moći, njemačka tajna služba, Srbi, Hrvati, muslimani, ovi, oni. I svaki put se ovakva ili slična samozavaravanja završe na isti način: političke elite viču "drž'te lopova", a narod uvijek izvuče deblji kraj. I baš uvijek kada se krug pakla zatvori, društvena preraspodjela dobara završi tako što elite pokupe kajmak, a narodu ostane prazna tepsija.

Hoćemo li se konačno okrenuti tamo odakle nam pomoć jedino može doći da obnovimo našu ekonomiju, zasučemo rukave i počnemo ozbiljno raditi na našoj budućnosti? Jer, tamo gdje nam domaći "dušebrižnici" pokazuju na "zlotvore", upravo tamo su u stvari naši jedini pravi prijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije