Nezavisni stav

Jednako pravo na obrazovanje

Da li biti drugačiji znači biti i drugačije tretiran od strane zakona ili je osnovno pravo svakog djeteta mogućnost školovanja i obrazovanja u punom smislu te riječi? Mnogo puta okrećemo glavu od problema dok on ne postane naš problem i tad vidimo njegovu važnost.

Djeca sa smetnjama u razvoju ostvaruju apsolutno pravo na sve ono što imaju i djeca bez psihičkih i fizičkih smetnji. Mnogo puta zaboravljena od strane zakona, ta djeca ostaju prepuštena mogućnostima svojih roditelja ili izdržavalaca.

Vijest da je Ustavni sud RS donio odluku da odredba Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u vezi sa angažovanjem lica za podršku učenicima sa smetnjama u razvoju nije u skladu sa Ustavom RS mnogobrojni roditelji dočekali su sa radošću. Ovom odlukom roditeljima je laknulo, jer su dosad svaki put početak školske godine dočekivali sa bojazni da li će biti novca za školovanje njihovog djeteta, kao da se već ne nalaze u dovoljno teškoj situaciji. Strahovali su hoće li biti novca za personalne asistente.

Istina, Ministarstvo prosvjete i kulture RS je svake godine obezbjeđivalo novčana sredstva za personalne asistente, ali se s tim sredstvima i odlukama kasnilo, te je školovanje djece bilo upitno do zadnjih momenata, ne znajući kome i koliko sredstava je odobreno.

Situacija po pitanju finansiranja asistenata ove godine je bolja nego prethodnih, što je za pohvalu, ali to ne znači, ako je ove godine bolje stanje, da će tako biti i iduće, te je odluka Ustavnog suda RS ulila veću sigurnost.

Odluka će definitivno unaprijediti njihov status, ali neće riješiti sva pitanja, jer će pitanja angažovanja asistenata za djecu sa posebnim potrebama zavisiti od drugih faktora, odnosno komisije.  Zakon prosto kaže da je osnovno obrazovanje obavezno, besplatno i ravnopravno za sve, znači bez obzira na sposobnost, pol, eventualni invaliditet, te sredstva za ovu djecu ne smiju biti upitna.

Svako dijete zaslužuje i zahtijeva bezbrižno djetinjstvo i socijalizaciju sa svojim vršnjacima, u praksi ne vidim da je to tako, a ne vidim ni pravo pojedinih da im to isto uskrate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije