Nezavisni stav

Jedni siromaše, drugi sve bogatiji

Dok se jednom ne smrkne, drugome ne svane. Građani BiH sve su siromašniji, a pojedinci se bezobrazno bogate.

U većini bh. gradova vedri i oblači nekoliko ljudi, a ostali su boranija. Ovi drugi koriste gradski prevoz ili voze jugo proizveden kada su se rodili, dok prvi na auto spiskaju koliko prosječan čovjek ne može zaraditi za šest života. Ili sedam.

Ukupno 29.004 vozila uvezena su u šest mjeseci ove godine u BiH i uglavnom je riječ o vrijednosti od nekoliko hiljada evra po autu. Iskorišteni u Evropi, pa dovezeni kod nas.

Među njima se, ipak, izdvojilo pet automobila, koji su ukupno plaćeni vrtoglavih milion maraka. Dakle, spiskali su, u prosjeku, 200 "hiljadarki" po jednom vozilu.

Nijedan od njih, garant, nije kupila krojačica koja šest dana sedmično za šivaćom mašinom lije znoj za mršavih 350 maraka, niti građevinac koji od svitanja do sumraka gori na suncu za dnevnicu.

Jedan sindikalac je ove, koji su kupili te bijesne mašine, etiketirao kao "novopečene feudalce, koji glume glavne face, a u stvari proizvode kontraefekat kod naroda".

Izazivali oni kontraefekat ili ne, ipak uživaju, a narod se pati. Zašto smo dopustili da ispari srednja klasa i da se dijelimo na siromašne i bogate?

Jesmo li smjeli toliko da žmirimo na višegodišnje ponižavanje onih koji najviše rade i rast onih koji na tuđoj grbači podebljavaju iznos na bankovnim računima?

Sad je kasno. Postali smo žrtve vlastite pasivnosti i onih koji su, dok smo mi spavali, koristili šansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije