Nezavisni stav

Jeftina radna snaga u istom košu

Višak naše radne snage, jer mnogi ne mogu naći posao u struci, Njemačka je i te kako "namirisala" pa im je putem Agencije za rad ponudila program zapošljavanja njegovatelja u njemačkim zavodima i ustanovama za njegovanje starih i bolesnih lica.

U ovom su vidjeli šansu mnogi čija diploma godinama sakuplja prašinu pa su se prekvalifikovali za njegovatelje, a ova njemačka agencija, osim BiH, program je namijenila još Srbiji, Filipinima i Tunisu.

Zašto je program namijenjen baš ovim zemljama, kristalno je jasno, ako uzmemo u obzir da u Njemačkoj rapidno raste trend njegovateljstva pa su procjene da će do 2025. toj zemlji nedostajati gotovo milion radnika u sektoru njege starih i bolesnih osoba,  a kud ćeš jeftiniju radnu snagu od Filipinaca, s kojima se, evo, i mi sada ravnamo.

I same izjave pojedinih političara iz EU u kojima tvrde da nema boljih radnika od Filipinaca, jer su vrijedni, skromni i rade za 500-600 evra jasno pokazuju u kakav koš su svrstani i bh. i srpski radnici.

Koliko god da nam je stanje u državi loše i mladi masovno obavljaju prekvalifikaciju za njegovatelje kako bi što prije vidjeli njemačku granicu, ni tamo im ne cvjetaju ruže, jer su uslovi jako teški.

Ipak, bh. građani su navikli da ih poslodavci (ako uopšte imaju sreću doći do njih) mrcvare pa nam nije teško raditi u nimalo povoljnim uslovima, jer njemačka plata je njemačka plata, koliko god ona Nijemcima bila mizerna.

A da su im mizerni plata i posao njegovatelja, jasno pokazuje podatak da su uloženi napori da se na ovim radnim mjestima zaposle njihovi državljani, ali da se u prošlom mjesecu na 15.300 otvorenih pozicija javilo samo 3.000 nezaposlenih Nijemaca i Njemica.

Koliko su loša primanja njegovatelja najbolje pokazuje podatak da je i iz njemačkog Ministarstva rada obećano da će Vlada učiniti sve što je moguće da se zarade u ovoj oblasti poprave i da se plata sa 10,2 evra bruto po satu na zapadu i 9,5 evra na istoku popne na 11,35 odnosno 10,85 evra.

To, ipak, ne sputava naše građane da za Njemačku kupuju kartu u jednom pravcu, jer kako im je u njihovoj zemlji, preko njemačke granice im gore biti ne može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije