Nezavisni stav

"Južni tok"

Vijest o obustavljanju projekta "Južni tok" kao bomba je odjeknula širom svijeta, a države kroz koje je trebalo da prođe već sabiraju gubitke, nadajući se da ta odluka Rusije nije konačna i da će veoma brzo biti nastavljeno s ovim ogromnim energetskim projektom.

Prve procjene govore da su direktni gubici firmi izvan Rusije koje su učestvovale u projektu 2,82 milijarde evra, od čega su evropske firme izgubile 2,5 milijardi evra, a 300 miliona neka japanska preduzeća. Bugarska je na projektu "Južni tok" izgubila preko 100 miliona evra, a neka računica kaže da je samo Rusija u projekat do sada uložila oko 4,5 milijardi KM, a pojedinci opet pričaju da je taj projekat neisplativ zbog sve nižih cijena energenata, u ovom slučaju gasa. 

Bilo kako bilo, ozbiljni analitičari tvrde da je odluka Rusije privremena i da će projekat, u koji su do sada uložene milijarde, biti nastavljen, jer je u interesu i EU i Rusije, ali i pojedinih kompanija i industrijskih postrojenja, koji će u dogledno vrijeme, gas kao energent morati koristiti ukoliko žele da opstanu i pariraju konkurenciji.

I u samoj EU i institucijama EU podjela na one koji su za izgradnju i protiv izgradnje su sve vidljivije, što se bar zasad drži pod kontrolom, ali dokle će tako biti vidjećemo.

U ovim kombinacijama EU i Rusije i energetsko-strateškoj "tuči" velikih, po svemu sudeći, najviše će profitirati Turska, koja je dobila povoljan plin i koja će ukoliko "Južni tok" i zaista propadne kao projekat biti u još boljoj situaciji zbog svog položaja. Već juče su isporuke gasa iz Rusije prema ovoj zemlji povećane sa 37 na 51 milion kubika dnevno, a čak ni NATO pakt sramežljivim izjavama i zahtjevima, Tursku neće spriječiti da se oslonjena na Rusiju i njene energente, ekonomski razvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije