Nezavisni stav

Kakvi profesori, takvi i učenici

Kad pogledate goste u krcatoj kafani trebalo bi da odmah prepoznate učitelja.

Ovim riječima mi je prije više od pet godina direktor jedne škole odlično opisao profesiju prosvjetnog radnika.

Tada sam od tog školskog rukovodioca "starog kova" takođe uzimao izjavu o jednom nastavniku kojeg je povukla stranputica.

Direktor sa višedecenijskim radnim stažom htio je zapravo reći da se radnik vaspitno-obrazovne ustanove mora adekvatno ponašati i nakon radnog vremena: kulturno, odmjereno, dostojanstveno.

Nakon što su "Nezavisne" objavile cenzurisane fotografije obnaženog profesora dobojske Saobraćajne i elektro škole, još jednom se postavlja pitanje da li nam dobar dio đaka, svojom ili, pak, tuđom krivicom, pati od manjka vaspitanja.

Prosvjetari, zajedno sa roditeljima ili starateljima, stub su razvoja djece, ali je taj lanac pred pucanjem. Ne zna se koja je karika tanja. Nije, naime, rijetkost da roditelj, umjesto na svog potomka, galami na nastavnika.

Ipak, ogromna je odgovornost i na prosvjetnim radnicima jer su plaćeni, ali i (valjda adekvatno) školovani da učenika izvedu na pravi put.

Pretpostavlja se da su brojni đaci, i prije nego što su fotografije dobojskog profesora dospjele u medije, već vidjeli ono što nisu smjeli.

Vjerujem mu kad mi je rekao da sporne snimke nije slao učenici, već dvadesetdevetogodišnjoj djevojci. Znam da mu je i jako teško zbog svega. Ali, siguran sam da će, nakon što je došao u žižu javnosti, izvući pouku.

Narušen je njegov ugled, ali i ugled škole u kojoj radi. Vrijeme se ne može vratiti, ali se ovakva greška ne smije ponoviti. Ni njemu, ni bilo kome.

I da se razumijemo, gospodo nastavnici, nije se obrukao samo ovaj vaš kolega. Sramota je što je nekima od vas pismenost na nivou djeteta od deset godina, a opšta kultura i ispod toga.

Ako ne naučite djecu pravopis, već ih zbog svog neznanja usmjerite da pišu pogrešno, pretvorili ste se u štetočine. Sve nam je uništeno, mladost nam mora odrastati na zdravim načelima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije