Nezavisni stav

Kec iz turizma

Čudnim spletom okolnosti u proteklih nekoliko godina RS je izazvala veoma specifičnu ljubopitljivost stranih turista. Uglavnom se radi o onim ljudima čiji izbor za posjetu nekoj zemlji dobrim dijelom važe na granici između avanturizma i klasičnog turizma.

Oni vole rafting, oni žele da vide naše vjerske objekte, nemali broj njih obilazi arheološka nalazišta i interesuje se za burna istorijska previranja po kojima su oduvijek, nažalost, ovi prostori bili interesantni.

Bilo kako bilo, svake godine ih dolazi sve više. Oni nam stižu, pa nam se opet vraćaju, da opet probaju naše ćevape, domaći kajmak i rakiju.

E sada, šta nam se desilo kada nam u posjetu dolazi naš novi turista koji nam nije samo rođak iz inostranstva? Šta mi radimo na tome kako bismo se mogli nadati i njegovom novom dolasku?

Odgovor je - ništa. Mi se opet balkanski bahatimo, ne vodimo evidencije gostiju, nemamo zakonski propisane knjige za vođenje posla, ne ističemo cijene usluga i proizvoda koje prodajemo i pokušavamo da ga "zavrnemo" po što više osnova.

Da preciziramo, bilans stanja u turizmu i ugostiteljstvu RS, čiji presjek za prvih pola godine je napravila inspekcija, ukazao je da je svaka treća kontrola objekata u ova dva sektora ukazala na neki vid neregularnosti.

Na ime ovih prekršaja inspektori su, u istom periodu, izdali 161 prekrašjani nalog, na ime 74.560 KM.

Ovaj pokazatelj je sasvim dovoljan da nam se na ispitu iz turizma i ugostiteljstva onako po školski, kao u prvom razredu gimnazije, kaže: "Sjedi, kec zaključno". Možemo da se ljutimo koliko god hoćemo, ali s pravom nam je upisana jedinica kao kuća.

Trenutno, još imamo otvorenu mogućnost popravnog ispita, do kojeg ovako opomenuti možda možemo nešto i naučiti, pa se nadati kako će profesor u avgustu biti jako popustljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije