Nezavisni stav

Ko ima snagu da pokrene sistemske promjene?

"Količina bijesa ispoljena u ovom ubistvu nije zabilježena u sudskoj praksi!", tako je sudija Enes Malićbegović 15. juna zaključio sudski proces vođen zbog svirepog ubistva Arnele Đogić (24).

Dvije godine stariji Avdija Selimović i Muriz Brkić, osuđeni na po 40 godina zatvora, monstruoznost su ispoljili načinom izvršenja krivičnog djela i ponašanjem nakon toga.

Kada su djevojci polomili vilicu, rebra, grudnu kost, slezenu, zadali joj pet ubodnih rana i sedam rezova nožem u predjelu vrata, te izmasakrirano tijelo bacili u 70 metara dubok kanjon, otišli su u obližnju kafanu i do jutra se veselili.

Od toga, odnosno istine u konstataciji sudije, jeziviji je jedino način na koji je ona prihvaćena, jer iako dosljedan zastrašujućem filmskom scenariju, ovaj slučaj, nažalost, nijednog trenutka nije prepoznat kao veoma  kompleksna posljedica, a zatim i potencijalna opasnost!

Jer, da je drugačije, efikasnost krivičnog postupka ne bi bila vrhunac sistemskog odnosa prema uzrocima, već bi stručna zajednica u BiH, prije svih, podržana snagom javnih RTV servisa, odigrala odlučujuću ulogu u prevenciji, promjeni svijesti, propusta i zakonskih okvira, kreiranih za posljedice.

Ako su agresivnost, impulsivnost, želja za dominacijom ili manjak empatije karakteristike razvoja koje su vidljive u prvim fazama vršnjačke integracije, ko je u BiH po službenoj dužnosti odgovoran da ih prepozna i reaguje prije formiranja ličnosti, te ko ima snagu da pokrene sistemske promjene i kada to nije lično ili politički inicirano?

Godine 1983. u Norveškoj je samoubistvo tri četrnaestogodišnja učenika, žrtve vršnjačkog nasilja, bilo povod za nacionalnu kampanju Ministarstva obrazovanja ove zemlje, koju je inicirao Dan Olweus, profesor psihologije.

Čak 33 godine od toga čini se da se u BiH stručni radnici sistematski stavljaju u službu administracije i norme, međutim to, kao ni senzacionalizam ispred interesa javnosti, neće amnestirati odgovornosti, ali ni posljedica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije