Nezavisni stav

Ko je grobar kulture u BiH?

Policija u Kantonu Sarajevo još ne zna ko su osobe koje su u nedjelju uništavale dvorište Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu.

Vandalski čin u kojem je uništena botanička bašta ovog muzeja, žardinjere, svjetiljke, te polupani prozori na zgradi Etnološkog odjela po svemu sudeći će proći nekažnjeno, kao i vandalsko paljenje zgrade Predsjedništva BiH i zgrade kantonalne vlade u Sarajevu.

Ko stoji iza ovog huliganstva, tipičnog za navijačke skupine u BiH, može samo da se nagađa. Zaposleni misle da su to oni koji podržavaju stav aktualne vlasti u Federaciji BiH, koja, dvije godine nakon što je zatvorena ova institucija, želi da ona otvori svoja vrata.

Vlasti se ne oglašavaju, mada je vandalsko divljanje u muzeju presedan koji nije zabilježen ni tokom ratova koji su se u proteklom stoljeću desili na ovim prostorima.

Blaga reakcija javnosti, prije svega policije, te potpuno odsustvo reakcije vlasti kao da su poziv huliganima, ali i onima koji su grobari kulture u BiH da nastave sa rušilačkim pohodom na sve što je kulturna baština građana BiH.

Dvije daske kojima su zakovana vrata Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu dovoljna su antireklama državi, entitetu, lokalnim vlastima, a i kulturnoj zajednici u BiH, a huligansko divljanje je samo pečat na te daske i poruka da su one s razlogom tu.

Lijepa je to slika za Kanton Sarajevo, za FBiH i za BiH, a teško breme za umjetnike, posebno za one poput Safeta Zeca koji, nekako u isto vrijeme kad vandali razbijaju instituciju koja čuva kulturno blago njegove države, na najbolji način predstavlja državu izložbom koju je otvorio i svojim prisustvom počastio i sam papa Franjo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije