Nezavisni stav

Ko je kriv?

U školama u BiH sve češće se dešavaju incidenti koje prouzrokuju učenici. Najčešći su uzroci loše ocjene i neprihvatanje kritika nastavnika i profesora na zalaganje i rad učenika.

Ispad učenika Srednje medicinske škole "Jezero" iz Sarajeva, koji je demolirao učionicu i zbornicu u ovoj školi, nije prvi, a vjerovatno ni posljednji.

Sličan incident u koji su bili uključeni i roditelji desio se i prije nekoliko godina u Prvoj gimnaziji u Sarajevu. Tad je profesor fizički napadnut i povrijeđen. Ovaj put nije bilo povrijeđenih, kako su saopštili iz Hitne pomoći i policije, ali je čitav događaj uticao na učenike koji su sve to gledali.

U utorak niko u školi, pa ni učenici, nije želio pričati o ovome incidentu, ali su nakon prvog šoka nastavnici izdali saopštenje u kojem su javnost informisali da je učenik bolestan, te da je škola već bila upoznata sa ljekarskom dijagnozom.

U školi tvrde da su se ponašali veoma pažljivo prema njemu, te da je odličan đak. Ako je tako, zbog čega je onda dječak agresivno odreagovao? Da li je on opasnost za drugu djecu u toj školi? U medije polako pristižu informacije od nekih učenika da je u svom bijesu želio povrijediti i neke od učenika. Šta je bio okidač koji je pokrenuo lavinu bijesa kod učenika prvog razreda srednje škole?

Da li obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo dovoljno vodi računa o učenicima sa posebnim potrebama? I zbog čega neko od nastavnika nije pokušao zaustaviti rušilački pohod "pobješnjelog" dječaka?

Da li je u sve morala biti uključena policija i zbog čega prije toga nisu pozvani roditelji koji su mogli smiriti svoje dijete?

Nažalost, sve ovo pokazuje koliki i kakvi su problemi u obrazovanju, te koliko malo u radu sa djecom učestvuju pedagozi i dječji psiholozi koji bi u ovakvim slučajevima trebalo da imaju ključnu ulogu i omoguće kvalitetniji rad škola i kvalitetnije uključivanje djece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije