Nezavisni stav

Ko su sve bh. državljani?

Bosna i Hercegovina je za 14 godina podijelila oko 20.000 državljanstava naturalizovanim građanima, a za veliki dio njih, najblaže rečeno, niko pojma nema gdje se nalaze, šta rade i da li uopšte borave u zemlji.

Takođe, pored toga što su građani BiH, dobar dio njih su i građani cijelog svijeta s obzirom na to da im se imena spominju širom planete, ali uglavnom u negativnom kontekstu.

Tako, nažalost, dobar dio onih koji su se na ko zna koji način dočepali pasoša BiH u naše ime ratuju na Bliskom istoku, ubijaju i učestvuju u zločinima od kojih se ježi cijeli svijet. Neki su se, u stvari, samo vratili kući, dok ima i onih koji su rođeni u BiH a koji tvrde da su ih tamo povukli korijeni.

U cijelom svijetu se jasno zna koliko vrijede i u koje svrhe se koriste pasoši i titula državljanina koje su stekli naturalizovani stranci.

Primjera radi, sa pasošem i državljanstvom Njemačke i Amerike stičete pravo da u ovim zemljama radite i zarađujete, dok se pasoš BiH traži a da se u njoj uopšte ni ne boravi.

Mnogi kriminalci su ga iskoristili tako što su došli u BiH, pozvali se na zabranu izručenja i odatle lagano uživaju u plodovima svog rada izbjegavajući ruku pravde.

Malo je kome jasno kako su i na osnovu čega ovi ljudi dobili državljanstvo, osim onima koji su im ga dodjeljivali.

U moru malverzacija sa državljanstvima i pasošima do kojih su pojedini olako došli treba spomenuti i nebulozu koja je prije dvije godine šokirala sve roditelje u zemlji.

Tromjesečna beba rođena u BiH kojoj je bilo neophodno liječenje u inostranstvu nije mogla napustiti zemlju i dobiti pasoš zbog jedinstvenog matičnog broja.

Tako su se zakon, sila, politika i principi prelomili preko nedužnog djeteta.

Ministarstvo civilnih poslova pozvalo je sve naturalizovane građane da im se jave i dokažu postojanje stvarne veze sa BiH i dokumenta kojim bi se utvrdilo da i dalje mogu biti državljani.

Koliko će se nejasnoće u ovoj oblasti riješiti najavljenom revizijom ostaje da se vidi u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije