Nezavisni stav

Kolektivna mitomanija

Da li karakteristike kolektiva određuju pojedinca ili skup pojedinaca određuje karakter kolektiva?

Možda pitanje zvuči filozofski, međutim, u zemlji poput BiH odgovori bukvalno i suštinski određuju svaki segment vašeg života.

Evo, recimo, Srbi u FBiH. U nekim kantonima u tom entitetu oni nisu čak ni konstitutivni narod. Srpski predstavnici u Mostaru žale se da Srbin sa fakultetskom diplomom za namještenje u javnoj službi posao može naći samo na benzinskoj pumpi ili kao sezonac u vinogradima za vrijeme berbe. Naravno, slična je situacija sa druga dva naroda u RS. Skoro da možete izreći kletvu "dabogda ti većinski narod bio u drugom entitetu".

I eto odgovora na postavljeno pitanje: "Naši" se pikaju samo ako su u "našoj" avliji, kao pojedinac vrijediš samo ako imaš "prava" krvna zrnca na "pravom" mjestu. U društvu kolektivne mitomanije ostaje ti samo da se preseliš kod "svojih" i pritom bespogovorno prihvatiš sva pravila grupe, inače ti je isto da si Srbin u, šta znam, Zapadnohercegovačkom kantonu ili Hrvat u Banjaluci.

Ali ako već toliko insistiramo da kolektiv ima primat nad pojedincem, možda smo se fokusirali na pogrešne vrijednosti? Zašto nam kolektivni uzor ne bi bili, recimo, briga za najslabije u društvu ili rad političara za opšte, a ne za vlastito dobro? Zašto ne bi kolektivno divljenje zaslužili naučnici i učitelji koji našu djecu pretvaraju u odgovorne ljude, a ne ratni zločinci?

Ne znam da li ste ikad razmišljali o tome, ali svaki put kada društvom ovladaju mantre poput slijepe ljubavi prema domovini/otadžbini, u praksi se to uvijek, ali baš uvijek, pretvori u suprotnost: Čuvari nacionalnog identiteta pokupe sav kajmak, a narodu ostane da struže po praznoj tepsiji.

Mislite li da je to slučajno? Odgovor je vrlo jednostavan: kad god zagovarate vrijednosti koje to nisu, kada dogme potisnu realni život, čak i kada imate najčasnije namjere, rezultat je uvijek da kriminalci završe na konju, a običan narod ispadne magarac.

Razmislite malo o tome, možda vam se onda jednom i posreći u životu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije