Nezavisni stav

Koliko jagnjetine po glavi političara?

Ni duboka grčka kriza, ni ozbiljne najave da Evropu čekaju neizvjesna i dramatična vremena ne mogu skrenuti s kursa ovdašnje dokone političare kojima je jedna od ključnih zvaničničkih preokupacija kako se prehraniti od prvog do prvog - ali o trošku države, odnosno svih nas zajedno, do gole kože oguljenih poreskih obveznika.

Već mu ga je to nekako postalo kao uobičajena dnevna rutina da se svaki "poslovni ugovor", svaka intervencija za posao ili neka slična (polu)koruptivna radnja u institucijama BiH završava obilnom jagnjetinom. Pojednostavljeno, ukoliko imate ambiciju da sami sebe ili nekog svog zaposlite negdje, u nekom ministarstvu ili službi, ili da možda iz državne institucije pokušate dobiti neki zakonito predviđeni benefit, preporučena doza "za podmazivanje posla" je pola kile jagnjetine. Korupcija par excellence!

Nije to više ni javna tajna; uistinu se mnogi poslovi u institucijama BiH već godinama, između ostalog, završavaju i plaćanjem ove vrste pečenja koje je visoko na ljestvici gastronomskih prioriteta ovdašnjih političara.

Otuda, valjda, ne treba ni da čudi da će u narednih 12 mjeseci naši ministri, pomoćnici, direktori raznih državnih direkcija, službi, agencija i ureda, kao i visokorangirani i "obični" službenici, spiskati oko 454.000 KM budžetskog novca na svježu jagnjetinu, teletinu i junetinu!

Toliko je, naime, predviđeno novom nabavkom za institucije BiH, i to samo ove vrste mesa, dok je, recimo, za alkohol, skupocjena vina i viskije (jer kako reče šef jedne službe - neće uglednim gostima iznositi banatski rizling ili domaću šljivu), planirano 102.000 KM. Ukupni godišnji troškovi za hranu, alkohol i sokove poreske obveznike u BiH koštaće oko 2,16 miliona KM!

Vrijedi li, odista, utoljavanje gladi i žeđi naših zvaničnika oko 6.350 prosječnih penzija u BiH, ili oko 2.600 prosječnih plaća?! Gotovo bijednih crkavica kojima prosječni bh. građanin mora mjesečno da podmiri sve poznate i nepoznate troškove i kazne, režije, kirije i kredite, i da nekako iskombinuje gastronomski meni za puko preživljavanje?

Kada je u pitanju BiH - očito da vrijedi.

Čini se da kako kriza u BiH (a bogami i svijetu) dobija dramatičnije razmjere, tako i naši zvaničnici sve više gube obraz i mjeru, uživajući u svom nadrealnom svijetu luksuza koji je od većine političara (čast časnim izuzecima) napravio beskičmenjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije