Nezavisni stav

Koliko košta život?

Veseo smo mi narod, nema šta, kapa do poda. Ovdje, dabome, mislimo na sve tri nacije, generacije i naraštaje. I na "ostale". Bile su nas zime, udarale tuče, razarale poplave i zemljotresi, raseljavali ratovi, ali naši narodi i narodnosti nikada se nisu prestali veseliti. Samo nek ne puca! I da udaraju narodnjaci, što jače - to bolje!

Ovom su se krilaticom povele i vlasti u Brčko distriktu, teritoriji od posebnog interesa za mnoge politike u BiH, nad kojom, nešto zbog ove činjenice, a nešto zbog nikad presahlih entitetskih apsiracija ka anektiranju, i dalje postoji supervizija. Međunarodna, dugo godina vođena čeličnom rukom, čiji je stisak, istina, vremenom (o)slabio.

U svom tom i takvom političkom satarašu, u kojem su isprepletene mnoge ideologije i interesi, ljubav prema lakim notama i narodnoj muzici pokazala se valjda kao jedina zajednička poveznica brčanskih stranačkih i političkih prvaka.

Ko bi mu ga znao, možda da zaborave na prizore kataklizme i plavnog razaranja distrikta u dva navrata, vlasti Brčkog u avgustu su odlučile dovesti "eminentne" narodnjake i ne odgađati tradicionalnu manifestaciju "Savski cvijet". I to sve u danima kada je vodena stihija upravljala našim životima, a u Brčkom toga mjeseca napravila 2,25 miliona KM štete samo na putnoj infrastrukturi! Kako rekoše, "s poplavama nije život stao", koga još briga što su ljudi ostali bez ičega.

Mnoge od tih porodica mjesecima su čekale bilo kakvu pomoć (i još čekaju, o čemu su izvještavale i TV medijske kuće). "Estradni umjetnik" Enes Begović istovremeno je plaćen 40.000 KM samo da bi na par sati puštao glas na mikrofon. O ostalim transakcijama "Savskog cvijeta" zasad nema traga.

Uistinu, uvijek se kod ovakvih groznih primjera bestidnog odnosa prema vlastitom narodu pitamo: Koliko košta ljudski život u BiH?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije