Nezavisni stav

Koliko vrijedi plata

Sjećate li se kasnih devedesetih godina prošlog vijeka, kada se, ako je imao tadašnjih stotinu maraka ili hiljadu austrijskih šilingi, čovjek nije sikirao da će mu nečega nestati u kući, a da neće imati čime to da kupi?

Novac je u to vrijeme vrijedio, iako ga ni tada nije bilo lako zaraditi. Danas, ako se okrenete u samoposluzi i iz nje izađete s polupraznom korpom, ostali ste kraći za svotu koju nećete moći zaraditi za sedam dana. Usitnite li "stotku", možete se s kusurom pozdraviti, kao da ga niste ni imali, jer će brzo "ispariti".

Po podacima Saveza sindikata RS, ona osnovna, sindikalna potrošačka korpa, košta oko 1.850 maraka. Riječ je o svoti koja se mjesečno uliva samo u rijetka domaćinstva.

Taj iznos je nedokučiv većini, a pogotovo se to odnosi na stanovnike lokalnih zajednica poput Kostajnice, Petrovca i Jezera, gdje prosječna plata ne prelazi 600 maraka, čak i kada se tu ubroje i budžetski korisnici, koji prosjek popravljaju.

Vapaji iz izrazito siromašnih opština sve su glasniji i krajnje je vrijeme da se najslabije karike podebljaju dovođenjem investitora i pokretanjem kakve-takve proizvodnje, koja će ljudima obezbijediti siguran izvor pristojnih prihoda.

Privreda u manjim opštinama je posrnula, a i one fabrike koje rade, svode se na preradu drveta, ili na tekstilni i kožarski sektor gdje su primanja toliko niska da je nemoguće kupiti ni hranu.

Plata danas, ionako, jako malo vrijedi i samo rijetki njome uspijevaju da pokriju sve troškove, već se uglavnom sve svodi na, kada legne, prebacivanje iz ruke u ruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije