Nezavisni stav

Komarci i BiH

Tigrasti komarci, koji prenose potencijalno opasni virus ili groznicu Zapadnog Nila, još zvanično nisu ujeli nijednog građanina BiH ili on to do sada nije prijavio.

I dok se u regionu pojavljuje sve više zaraženih osoba ovim virusom, a registrovana su čak i tri smrtna slučaja, kod nas se još niko nije požalio na simptome koje izaziva ova groznica, što navodi na zaključak da ih nema u BiH. Međutim, ako su ti komarci sa bijelim prugama primijećeni u regionu, vjerovatno ih ima i kod nas, što potvrđuju i procjene bh. zdravstvenih ustanova, jer nismo mi daleko ni od Srbije ni od Hrvatske, niti između nas postoji zid preko kojeg komarci ne mogu ući u BiH.

Upravo ta činjenica nas sve treba da zabrine i upozori da svakog trenutka treba da budemo na oprezu od ove potencijalno opasne bolesti, posebno zato jer nam se i klima posljednjih godina mijenja, što pogoduje razvoju ovih životinja, prenosnika raznih bolesti.

Zato bi bilo vrlo bitno da se nadležne zdravstvene ustanove u BiH češće oglašavaju i savjetuju bh. građane, posebno one starije, kod kojih je rizik od težeg oblika ove zaraze veći i kod kojih se i dešavaju smrtni ishodi. Građane treba savjetovati kako da se zaštite i kako da broj komaraca u svojoj blizini svedu na minimum. Ne smijemo dozvoliti da nas, pored svega, ugrožavaju i komarci, pa bili oni i tigrasti kao ovi.

Građani BiH moraju biti zaštićeni, sa već sada unaprijed razrađenom strategijom moguće borbe protiv ovog virusa, jer nema specifične terapije niti vakcine protiv groznice Zapadnog Nila.

Epidemiolozi kažu da kod jednog oboljelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, ali zar ne bi bilo bolje da mi ne budemo jedan od tih zaraženih i da nas mimoiđe bar jedan globalni virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije