Nezavisni stav

Kompenzaciona korupcija

Poznata vam je anegdota kada džeparoš uđe u pun autobus i povikne: "Ljudi, čuvajte se lopova". Ljudi, naravno, opipaju džepove da provjere da li je novčanik tu, a onda lopovu preostane samo da prošeta kroz autobus i pokupi pare.

U lopovskom žargonu ovo se zove distrakcija, a distrakcija je jedno od omiljenih sredstava balkanskih političkih elita - otvoriš javnu i važnu temu, ali ne s ciljem da riješiš problem nego da skreneš pažnju sa svog glavnog cilja - mažnjavanja narodnih para.

Evo konkretnog primjera. Svi ovih dana govore o Izbornom zakonu BiH i kako je potrebno spriječiti preglasavanje najmalobrojnijeg naroda. Dakle, ovdje imamo stvaran problem - dejtonski ustav priznaje prava tri konstitutivna naroda, a jedan od njih zbog trenutnog izbornog zakona stvarno je zakinut.

Međutim, šta je ovdje suština? Otvara se stvarni problem i dok se svi bave tim niko ne govori o otvorenoj korupciji koja se dešava pred našim očima tokom svakog izbornog ciklusa: naše izborno zakonodavstvo omogućuje legalne dilove političkih vrhuški s interesnim grupama i lobijima na način da preko kompenzacijskih lista dovode sebi lojalne, od kojih onda očekuju da izglasavaju zakone i odluke kako bi se što lakše i temeljitije opljačkale narodne pare.

Ja čak nisam siguran da li kompenzacijske liste treba uopšte da postoje, ali ako i treba, nema nijednog razloga da kompenzacijske mandate ne dobiju kandidati koji ispunjavaju potrebne uslove, a da su osvojili najviše glasova građana na listi u odnosu na druge kompenzacijske kandidate.

Naravno da nisam toliko naivan da povjerujem da bi korupcija u parlamentima time nestala, ali bismo barem pokazali da držimo do građana.

A i to je valjda nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije