Nezavisni stav

Koprena straha

Četvrti nerasvijetljeni napad na imama Selvedina Beganovića, koji se dogodio protekle subote u popodnevnim satima ispred mjesne džamije u selu Trnovo, nadomak Velike Kladuše, dodatno je narušio već ozbiljno poljuljanu bezbjednosnu situaciju u Unsko-sanskom kantonu, nakon nedavnog ubistva advokatice Jasmine Koričić.

Nepoznati maskirani napadač uspio je i ovog puta imamu nanijeti povrede nožem, a samo zahvaljujući Beganovićevoj hrabrosti i spretnosti izbjegnuto je najgore. I ovog puta imam je odbranio goli život, potencijalni ubica pobjegao je s lica mjesta, a policija ne uspijeva riješiti zagonetku o počiniocu ovih ataka. U proteklom periodu privedeno je i ispitano na desetke osoba, a većina njih povezana je sa selefijskom zajednicom, koja je veoma aktivna na ovim prostorima. O tome svjedoči i činjenica da se nekoliko desetina osoba iz USK aktivno bori u Siriji i Iraku, u redovima pripadnika Islamske države. Beganović je otvoreno kritikovao praksu radikalizacije ovdašnjih vjernika, a u otvorenom pismu neformalnom vođi selefijskog pokreta u BiH Bilalu Bosniću tražio od njega da prestane pozivati ovdašnju omladinu u džihad.

Strah se ovih dana uvukao među žitelje Velike Kladuše, a o njemu su zorno mogle svjedočiti i novinarske ekipe, koje su izvještavale o posljednjem napadu. Niko od građana ne želi komentarisati ovaj i prethodne događaje, što ne čudi, s obzirom na to da su u proteklim mjesecima na meti nepoznatih napadača i oni koji otvoreno pružaju podršku i zaštitu ugroženom imamu. Policija USK sada je na ozbiljnoj kušnji da konačno riješi ovaj, ali i druge slučajeve te ukloni koprenu straha koja se nadvila nad Velikom Kladušom i USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije