Nezavisni stav

Korak naprijed, nazad dva

Zastoj Bosne i Hercegovine na evropskom putu već mjesecima je prisutan, ali je ovih dana definitivno i priznat od strane najviših političkih zvaničnika u BiH i oba entiteta.

Korak naprijed, stagnacija, pa dva koraka nazad. Tako bi se u najkraćem mogla opisati trenutna politička situacija u našoj zemlji. Nakon što je mjesecima problem predstavljalo neusvajanje jedinstvene metodologije o popisu stanovništva, što je bila jedna od kočnica na putu ka Evropskoj uniji (EU), sada je na pragu novi politički problem.

Mjesecima su trajali pregovori naše zemlje sa Evropskom komisijom o adaptaciji SSP-a. Tako su nedavno dogovorene sporne odredbe adaptacije o izvoznim, odnosno uvoznim kvotama poljoprivrednih proizvoda između naše zemlje i EU, ali se pojavio novi problem. Vlasti RS u nedjelju su usaglasile stav da RS ne može prihvatiti dogovorene odredbe SSP-a.

Sve je krenulo s odlukom Velimira Jukića, direktora Agencije za statistiku BiH, da sam donese odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva BiH iz 2013. godine.

S ovom odlukom od samog početka nisu se slagali statističari, ali i političari iz Republike Srpske. Mjesecima su upozoravali da to neće donijeti dobro BiH, posebno u situaciji kad je jedan narod preglasan.

Upućeni u političku situaciju u BiH samo su čekali momenat kad će Republika Srpska i političari, odnosno zvaničnici koji dolaze iz ovog entiteta, a koji su cijelo vrijeme upozoravali, iskoristiti jedan od mehanizama blokade.

To se i desilo, nažalost, Republika Srpska nije prihvatila adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Odreagovao je i Mladen Ivanić, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, koji je javno obznanio da neće potpisati ovaj sporazum bez mišljenja Vlade Republike Srpske.

Kako stvari trenutno stoje, BiH neće potpisati ovaj sporazum s Evropskom komisijom.

Stručnjaci tvrde da je "ne" ovom sporazumu "smrtna presuda za poljoprivredu i seljake".

Poljoprivrednici, pak, tvrde da će bh. poljoprivreda nestati i sa i bez SSP-a.

I šta reći nakon svega, ostaje nam samo ona Balaševićeva pjesma otpjevana na ovim prostorima toliko puta da je već postala i krilatica: "Putuj, Evropo, ne čekaj više na nas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije