Nezavisni stav

Korida

Dvjesta dvadeset četiri godine trebalo je da prođe kako bi se pojavili oni koji su uspjeli da spriječe održavanje "Grmečke koride", sinonima za manifestacije ovog tipa, a kojom su se ljudi iz ovih krajeva prepoznavali i ponosili.

Carevima, vladarima, predsjednicima, političarima i mnogim drugima za dva i po vijeka nije uspjelo da prekinu ovu tradiciju, dok je aktuelnim i brižnim institucijama bilo dovoljno samo šturo obavještenje o minama.

Tako će bikovi, umjesto da dižu prašinu u borbi na Međeđem brdu, morati sačekati da se teren oko jedne od najstarijih arena deminira, a kada će to i da li će ikad biti završeno, ostaje da se vidi.

Jake policijske snage, koje su juče branile prilaz mjestu na kojem je trebalo da bude održana korida, tačka su na sagu koja je trajala proteklih nekoliko sedmica i, što je takođe bitno, pucanje niza kojeg će u narednim godinama sve teže biti nastaviti.

Ispade tako da kantonalna policija koja je branila prilaz lokaciji u stvari nije branila održavanje manifestacije, već odgovorno čuvala građane od neeksplodiranih minsko-ubojitih sredstava iz proteklog rata, što im učesnici i organizatori i nisu baš povjerovali.

Jer kako to da se odjednom pojavi tolika briga nadležnih za bezbjednost građana kad je prošle godine na istom mjestu korida održana bez incidenta, i da li to znači da su svih prethodnih godina građani bili izloženi riziku a da se za to niko nije zabrinuo?

Ruku na srce, organizatorima je nuđena druga lokacija, ali pitanje je koliko bi ova manifestacija izgubila na značaju i koliki bi bio njen smisao kada bi se iz godine u godinu seljakali po brdima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije