Nezavisni stav

Koševski aplauz za bolje sutra

Skoro 30.000 sretnika na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" i vjerovatno milioni gledalaca putem TV ekrana u Bosni i Hercegovini i nekim zemljama svijeta svjedočili su u nedjelju naveče glamuroznom otvaranju Evropskog olimpijskog festivala mladih EYOF 2019. Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Bio je to događaj koji ćemo još dugo pamtiti, s nadom da ćemo slično i nešto veće uskoro i ponoviti. Tužnu i sumornu svakodnevicu zamijenili smo slikom spektakla, dokazali da možemo i znamo. Ne treba se zavaravati da je riječ o događaju o kojem će pompezno pisati i izvještavati u udarnim vijestima svjetski mediji, ali će se sasvim sigurno o Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Bosni Hercegovini pisati više nego obično i, što je najvažnije, u pozitivnom kontekstu. Ruku na srce, bilo je i stvari od kojih smo se u nedjelju naveče mogli suzdržati. Ma šta da neko mislio o nekome, zvižduk prilikom govora predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, ali i u uvodu manifestacije tokom najave prisustva članova Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića, nije nam trebao.

Mogli smo odglumiti pred svijetom. Isto onako kako većina nas glumi kada im vlastito dijete pred gostima bude nestašno, a mi mu kiselim osmijehom i pedagoškim metodama objašnjavamo kako nije lijepo bacati igračke, prosipati hranu po stolu i ko zna šta već. Naravno, ne smije se ignorisati činjenica da je Dodik isto tako tokom svog govora u pojedinim momentima pobrao aplauze publike na "Koševu", pa je, ako ništa drugo, potvrdio onu staru da je na ovim prostorima izuzetno tanka linija od zvižduka do aplauza.

No, vratimo se lijepim momentima, koji su ipak prevladavali u nedjelju. Bilo je za ponos i uživanje vidjeti ovacije koje su na defileu dobili posebno mladi sportisti iz zemalja regiona. Redom svima i bez izuzetka pljeskali su gledaoci sportskim nadama Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova.

Sarajevo i Istočno Sarajevo na dostojanstven način pozdravili su evropsku mladost. Olimpijski plamen se vratio u BiH, iz koje je u nedjelju poslana poruka mira. Neka tako ostane još dugo! Neka generacije sadašnje i koje dolaze žive uz moto EYOF-a "Stvaramo zajedno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije