Nezavisni stav

Krivi smo mi

Hajde da se jednom pogledamo u oči i kažemo istinu koju svi ćutimo: Mi, građani ove zemlje, jedini smo krivci što smo najsiromašnija država Evrope.

Hajde da već jednom prestanemo prstom upirati u političare, korumpirane privrednike, jalovu javnu administraciju, masone, međunarodne centre moći, Srbiju i Hrvatsku, islamski ekstremizam i rialiti televiziju.

Tačno je da su naši političari korumpirani, da nam je poslovna elita takođe podložna toj boljci, ne kažem ni da je međunarodna zajednica uvijek imala dobre namjere niti mislim da islamski ekstremizam nije ozbiljan problem.

Ali, dragi sugrađani, sudbina ove zemlje je isključivo u našim rukama. I te ruke možemo pokrenuti za boljitak ili ih možemo uprijeti ka "dežurnom krivcu", što nije ništa drugo nego alibi za nečinjenje.

Na primjer, BiH ima Zakon o javnim nabavkama, za koji su eksperti potpuno saglasni da mu je jedina namjera legalno izvući milijarde maraka javnog novca i usmjeriti ga u privatne džepove i stranačke kasice-prasice. Nijedna vlast dosad nije htjela zakon promijeniti, iako je nekoliko nevladinih organizacija, uz podršku SAD i EU, napisalo 18 amandmana kojima bi problem bio riješen. A usput rečeno, nije to jedini takav zakon.

Zašto o tome niko ne govori? Zašto ne postoji javni pritisak da se političare natjera da urade nešto? Kako je moguće da nam protraćene milijarde ništa ne znače? Koliko smo mogli sagraditi vrtića i škola, bolnica i domova zdravlja, cesta, mostova, tunela i autoputeva za te pare? Kako to da ovo nije udarna tema svih televizijskih dnevnika i novinskih naslovnica? Zašto je napor da se ovaj nakaradni i kriminalni zakon promijeni spao na nekoliko nevladinih entuzijasta i direktora međunarodnih organizacija i ambasada?

BiH nije siromašna zemlja zato što su joj političari korumpirani. Ona je siromašna zato što njeni građani nisu u stanju podići glas i zastupati svoje interese.

BiH je siromašna i unesrećena zemlja zato što nam se život sveo na farmu.

A koga ćemo za to okriviti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije