Nezavisni stav

Kriza preko leđa socijale

Sve prisutnija kriza, koju većina opština u Republici Srpskoj osjeća što zbog smanjenja priliva redovnih sredstava i dadžbina, što zbog lošeg punjenja lokalne kase umanjenim sredstvima od raspodjele PDV-a, slomila se na leđima onih kojima je pomoć najpotrebnija, na leđima socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Ljudi koji bukvalno nemaju šta da jedu, jer ako ste u RS stekli uslove da dobijete neku od socijalnih naknada, znači upravo da ste u tako lošoj poziciji da morate razmišljati svaki dan kako ćete svojoj porodici obezbijediti obrok, mjesecima ne dobijaju ove naknade jer opštine nemaju novca za njih.

Koliko god da je situacija teška, a vjerujem da nema čovjeka u RS koji bez obzira na visinu mjesečnih primanja to već nije osjetio, nikakva kriza nije opravdanje da se "slomi" baš na ljudima kojima su socijalne naknade vjerovatno jedino primanje.

Rezanje troškova na bilo kojoj drugoj poziciji u opštinama, smanjenje plata zaposlenima ili umanjenje nekih drugih izdataka, bilo bi primjerenije nego kašnjenje sa isplatom socijalnih naknada onima kojima je i hljeb postao luksuz.

Problem je što ova situacija nije novost jer su opštine počela da kasne sa isplatom naknada još prije dvije godine, samo što se sada povećao broj opština koje kasne, pa umjesto sedam, sada sa isplatom kasni njih desetak.

Pored kašnjenja još jedan nepopularan potez napravile su pojedine opštine koje su umanjile ukupna sredstva predviđena za socijalne kategorije za ovu godinu uprkos stalnom povećanju broja zahtjeva za dodjelu ove pomoći, što znači da će smanjiti broj korisnika ili neće svima koji imaju pravo moći isplatiti naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije