Nezavisni stav

Kriza u Vladi FBiH nije okončana

Smjene nadzornih odbora u nekoliko preduzeća u kojima udio ima Vlada Federacije BiH ("Aluminiju", "Elektroprivredi HZHB", HT "Eronetu"...) ponovo su krajem prošle sedmice u ministarske stolice vratile ministre iz HDZ BiH.

Vlada je izvršila smjene u  pet preduzeća koja posluju sa gubicima, a ministri iz Demokratske fronte su preglasani, jer nisu željeli glasati za, kako su rekli, protuzakonite smjene.

Po svemu sudeći, iako je, nakon mjesec dana, rad Vlade FBiH odblokiran, kriza nije  okončana, jer jedan od koalicionih partnera nije zadovoljan.

Da iz DF-a nisu zadovoljni, jasno govori i  komentar lidera ove stranke Željka Komšića, koji je u neobaveznom razgovoru s grupom novinara rekao da  DF sa HDZ-om vodi otvoreni rat, "bez rukavica", a da je onaj rat koji ova stranka vodi sa SDA "ispod zemlje", "rovovski", mnogo teži.

Iako je Reuf Bajrović (DF), ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH, tražio da Finansijska policija ponovo uđe u 27 preduzeća koja su pod ingerencijama ovog ministarstva, to se nije desilo.

Obrazloženje premijera i dopremijera iz SDA i HDZ BiH je  to da je Finansijska policija već bila u spornim firmama, te da ona ne odlazi na teren na poziv Vlade FBiH, nego onda kad  utvrdi da ima nepravilnosti u finansijskom poslovanju. Podsjećanja radi, Vlada FBiH je u petak smijenila aktualnog direktora HT Mostar Stipu Prlića, protiv kojeg se i vodi istraga u okviru akcije "Gibraltar", a na njegovo mjesto imenovala Vilima Primorca. Smijenjeno je  pet članova Nadzornog odbora "Elektroprivrede HZHB," te tri člana Nadzornog odbora "Aluminija", a na njihove pozicije odmah su imenovani novi ljudi. Aleksandar Remetić, dopremijer FBiH, mišljenja je da bi zbog "nezakonite odluke" Vlada FBiH mogla biti suočena i s tužbom.

Po svemu sudeći, iako  je Vlada FBiH, konačno, počela da radi, kriza traje. Koji su naredni potezi koalicionih patnera i kako će oni uticati na funkcionisanje FBiH, ostaje da se vidi u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije