Nezavisni stav

Krizne godine

​Otkad pamtim, svaka nova godina za BiH je ključna. Zabrinuti međunarodni zvaničnici upozoravaju da "nema vremena za čekanje", da BiH ove (upisati godinu) mora napraviti "iskorak u reformama" i da je baš ona "ključna".

"Prazni hod" između godišnjica i obljetnica, istorijsko/povijesnih događaja naši političari iskoriste za "ad hok" krize, pa se nekad dosjete revizija međunarodnih presuda, pa preispitivanja rada tužilaštava na ratnim zločinima, a u nedostatku neke pogodne "krizice" raspiše se ili zaprijeti raspisivanjem pokojeg referenduma, koji može poslužiti da se kreira jedna sasvim solidna kriza. 

U (rijetkim) situacijama kad naši političari ostanu bez (kriznih) ideja, pomognu naši međunarodni "prijatelji". Oni, tako, bubnu pokoju izjavu tipa Dejtona II ili III, ili pozivanja na amanete i međunarodne konferencije kojima će se izmijeniti ustavno-pravni sistem u zemlji. 

Počesto nam "u pomoć" uskoče i tabloidi susjednih zemalja pozivanjima i prizivanjima ratova i sukoba, i s "provjerenim" obavještajnim podacima o sto hiljada ubačenih agenata s ciljem rušenja "našeg" ustavnog poretka. 

Naravno, uz ove krize imamo i one "redovne", koje nam idu iz godine u godinu. Tako nam godina počne prepucavanjem oko 9. januara, pa se nastavlja referendumom 1. marta i kako se taj događaj odrazio na rat. Zatim dolazi april i beskonačne rasprave o tome ko je počeo rat, pa maj i Dobrovoljačka, pa zloupotrebe Srebrenice u julu, pa svake druge godine izbori u oktobru, kojima slijede polemike o 25. novembru i Dejtonu. 
Ukratko - nema krize koja na ovaj ili onaj način ne "očeše" BiH. Nema rekvizita iz Pandorine kutije koji nije našao svoju upotrebu u ovoj zemlji. 

Nažalost, izgleda da će u ovoj zemlji krize prestati tek onda kada svi iz nje pobjegnu. 
Nije da tako mora biti, ali svaka kriza ima svoju cijenu, koju neko na kraju mora platiti, kad se ispostave računi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije