Nezavisni stav

Krupne ribe u mreži korupcije

U BiH postoji samo deklarativna podrška borbi protiv kriminala i korupcije, a nijedna institucija ili pojedinac nemaju snage ni želje da se suoče sa ovom pošasti koja poprima zabrinjavajuće razmjere.

Da budemo potpuno jasni, u svijetu ne postoji država u kojoj nema korupcije, ali BiH je posebna. Njene institucije su toliko nemoćne da podstiču korupciju i koruptivno ponašanje, koje je postalo pravilo, način življenja i model za napredovanje u biznisu.

Svaki čovjek, policajac, tužilac i, naravno, političar, zna za razmjere korupcije u društvu, svi pričaju o tome, navodno, bore se protiv toga, ali rezultata nema i neće ih biti sve dok se institucije, prije svega one pravosudne, ne otrgnu iz kandži političara i kojekakvih šema i šemica.

Politička volja za borbu protiv korupcije je neophodna, ali nije presudna i to se najbolje vidi na primjeru Srbije, u kojoj je korupcija manje-više na nivou kao i u BiH. Na nekoliko primjera iz komšiluka (Mišković, Đurić, Bogićević, Dulić, Šarić, Miša Banana itd.) se vidi da bez jakih institucija nema ništa, ma šta političari pričali, radili ili željeli da tome stanu ukraj i svedu korupciju na normalne granice.

Sadiković, Lijanović, Čaušević nakon što su u džepove stavili milione KM, utajili milijarde, danas su na slobodi i čekaju podizanje optužnice, iako su neki od njih hapšeni još prije dvije godine i to dovoljno govori o slabosti, trulosti, bezvoljnosti sistema i ljudi koji rade u njemu. To govori i o aktuelnoj politici, koju nimalo ne interesuje ili zabrinjava to što su gore pomenuta trojica na slobodi. I ne samo oni.

O razmjerama korupcije u BiH, možda najviše govore riječi Almira Džuve, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koji je prije nekoliko godina rekao: "Ja ne govorim napamet. Da vi čujete i vidite šta se dešava, da imate saznanja koja mi imamo, koja je umiješanost struktura vlasti i kriminalnih organizacija, vjerujte da biste bili zabrinutiji od mene".

Niti se ko "počešao" na ove Džuvine riječi niti je on nešto insistirao da to bude riješeno. Valjda i to nešto govori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije