Nezavisni stav

Kuda idu vozovi?

Kako stoje stvari, a podaci otkrivaju, vozovi u BiH uskoro više neće imati koga da voze jer su avioni koji ih prelijeću krcati putnicima.

Podatak da se u prvoj polovini godine avionom prevezlo više putnika nego vozom samo je jedan u nizu kurioziteta koji BiH prati u tranziciji.

Jer, kako objasniti činjenicu da malo ko putuje najjeftinijim prevozom u vrijeme teške ekonomske situacije i krize dok su aerodromi i avioni kao najskuplji vid prevoza sve puniji.

Za nekog ko nikada nije pregazio prugu i prošao kraj željezničke stanice ovaj podatak možda i jeste čudan, ali za one koji su bar jednom putovali na šinama, to je nešto sasvim realno.

Putnički vagoni više liče na muzejske eksponate, u kojima nema klime niti bilo kakvog komfora, pa njima trenutno putuju samo studenti kojima se isplati da se voze od provincije do velikih gradova kako bi uštedjeli koju prijeko potrebnu marku, bez obzira na kašnjenja i druge nedaće koje će ih pratiti.

Ipak, treba reći da BiH i dalje u svom vlasništvu ima moderne talgo vozove koji zadovoljavaju svjetske putničke standarde, ali su se "stručnjaci" iz željeznica koji su ih kupovali malo zanijeli, jer se ispostavilo da nemamo kvalitetne i moderne pruge po kojima bi oni išli.

Tako su i oni, pored toga što su moderni i dobro opremljeni, postali eksponati sa praznjikavim vagonima.

Sa druge strane, niskobudžetne avio-kompanije dale su priliku običnom građaninu BiH da za nekoliko sati stigne u najveće evropske prijestonice sa toliko novca koliko mu ne bi bilo dovoljno da putuje automobilom.

Svoj put, vrijeme dolaska i povratka može precizno da izračuna sa odstupanjem u nekoliko minuta, što je za željeznički saobraćaj i dalje naučna fantastika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije