Nezavisni stav

Kultura nam je neophodna, ili nije?

Prije neki dan glumac Goran Jokić reče da kultura kod nas opstaje samo iz čistog entuzijazma, na gole mišiće "ludaka" koji rade u institucijama kulture.

Ovo je rečenica kojoj se nema šta ni oduzeti, a ni dodati, sve je rekla. Nažalost, već godinama se ništa ne mijenja, sektor kulture u cijeloj BiH samo stagnira, odnosno prije bi se moglo reći da propada. Uvijek se naravno pojave pojedinci ili grupe koji zablistaju na domaćem terenu, ali više na terenu van granica naše države. I naravno tamo i ostaju.

Opet kulturni djelatnici pokušavaju razgovarati o potencijalima koje imamo i koje bismo mogli ponuditi svijetu. Spominju se tu, između ostalog, zmijanjski vez, kozaračko kolo, pojedine pozorišne kuće, autentičnost naših sela, koja takođe, iz godine u godinu, ostaju sve praznija.

Sad sve to iziskuje podršku, promociju... i tu sve staje, jer podrška i promocija zahtijevaju određena finansijska sredstva, a i njih je sve manje. Kad se usvaja budžet za određenu godinu, naši poslanici se uvijek o jednoj tački dnevnog reda izjasne gotovo jednoglasno, a to je ona gdje se spominje neka kultura i neki iznos novca koji je 0,01 posto od ukupnog budžeta...

Kažem neka kultura, jer još ima onih koje je i sramota da kažu da su odgledali neku pozorišnu predstavu, a takvih je, nažalost, najviše upravo među onima koji odlučuju koliko će novca biti izdvojeno za sektor kulture.

A, nažalost, nije rijetkost da se među mlađom populacijom za njihove vršnjake koji posjećuju kulturne institucije čuju komentari: "štreberi", "ko još ide u pozorište ili muzej", "to je totalno out" i slično.

Sve dok i jedni i drugi budu imali ovakav stav, kultura će nam biti ovdje gdje jeste, najblaže rečeno - nigdje, sa najmanjim budžetom u Evropi, sa najmanjim nivoom podrške umjetnicima.

Institucionalni dijalog jedan je od načina da problemi koji prate kulturne radnike i institucije već dugi niz godina budu otklonjeni. I veće poštovanje samih nas, kao konzumenata te kulture, jer, gospodo, ona nam je neophodna, ili nije?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije