Nezavisni stav

"Kursadžije" iz Musale 2

Novog šefa bh. diplomatije, PDP-ovog Igora Crnatka, čeka veliki, iznimno težak posao pospremanja anarhičnog stanja i sveopćeg haosa u Ministarstvu vanjskih poslova, po difoltu elitnoj državnoj instituciji koja je, međutim, od elite danas daleko jednako koliko i država od članstva u EU.

Unazad desetak godina, ovo su ministarstvo potresale silne afere, ljubavni sex-skandali (u kojima je prednjačio nekadašnji ministar Sven Alkalaj), svojatale su ga razne ideološke grupe i politike, "privatizirao" ko je god stigao i imao takvu hijerarhijsku moć odlučivanja.

Kao rezultat, danas imamo otužnu činjenicu da Ministarstvom zapravo ne vlada sistem, već interesne grupe rukovodećih, priučenih državnih službenika, popularno nazvanih "kursadžija", koji su već postali svojevrsni inventar na adresi Musala 2 u Sarajevu. Nema te međunarodne destinacije koju oni ne mogu "zauzvrat srediti", nema te afere koju oni ne mogu zataškati, nema tog ministra s kojim oni nisu "dobri", samo da im niko ne sasiječe korijene. Jer što je stanje haotičnije, njihova pozicija je stabilnija, otprilike kako nam danas funkcionira sveopći politički sistem u državi.

Cijeli svijet već bruji o sramoti kojom su "kursadžije", zbog potpune nekompetencije, izložile određena predstavništva BiH u svijetu. Pojedine ključne destinacije, poput bh. misija u Njujorku i Ženevi, ili ambasade u Vašingtonu, čak su dovedene do prosjačkog štapa i prijetilo im je zatvaranje!

Zbog čega? Iz jednostavnog razloga jer "kursadžije", koje vladaju i finansijama, nisu znale da budžet DKP-a ne smije da bude vezan za domaću valutu, po čemu smo jedinstveni na Balkanu. Vizionari iz sjedišta nisu predvidjeli da je strana valuta varijabilna, a kurs nestabilan, i da bi zbog njenog divljanja ljude koje nas tamo predstavljaju mogli ostaviti na ulici, a državu izbrukati do balčaka!

Sve ovo čeka Crnatka, koji nakon skandal-majstora Alkalaja i narcisoidno neponovljivog Lagumdžije upada u diplomatsko "vučije gnijezdo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije