Nezavisni stav

Kvazidemokratija

U proteklih deset godina političke stranke u BiH prekršile su izborne zakone skoro 400 puta. Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, koje svako može provjeriti na njihovom sajtu, stranke su koristile sredstva iz budžeta i razvlačile resurse, izvlačile novac iz javnih preduzeća, protivzakonito finansirale kampanju i CIK-u davale netačne podatke.

Ako se tako vode kampanje, kakvog onda smisla imaju pozivi građanima da se uključe u izborni proces, da sami osnuju stranke ili udruženja građana i pokušaju se boriti da njihove političke ideje postanu državna politika?

Ući pošteno u politiku, ne uzimati prljavi novac, ne koristiti nezakonita sredstva, ne ulaziti u prljave dilove je kao trčati maraton sa dva betonska bloka na nogama. A, ako, s druge strane, pristaneš na sve to, onda po čemu si drugačiji od ostalih?

Istinska i potpuna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova po kojima svaki građanin može ući u političku utakmicu da ima isti tretman kao i postojeće političke stranke, osnovni je preduslov za makar i privid demokratije i pravne države u BiH.

Zato je tolika borba protiv istinske reforme, zato strankama smetaju skeneri, zato ne žele pooštriti sankcije i spriječiti manipulacije.

Dok budu vladali ovakvi politički uslovi, političke stranke neće biti ništa više nego klan ili interesna grupa s pipcima koji sežu s one strane zakona, a građani neće imati nikakve šanse da se izbore za poštenu i pravednu državu.

Zato me i ne čudi da je tolika frka dignuta u vezi s implementacijom odluke Ustavnog suda BiH. Ovo pitanje je i te kako važno, ali me niko ne može uvjeriti da je ono važnije od toga da li ćemo imati poštene izborne uslove i da li će političke stranke imati pristup javnim resursima koje koristi za svoju vlastitu dobit.

Ukratko: dok ne promijenimo pravila igre po kojima partije dolaze na vlast, u ovoj zemlji demokratija će biti samo misaona imenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije