Nezavisni stav

Latentna prijetnja

Svako proljeće s obilnijim kišnim i snježnim padavinama donosi glavobolje i besane noći stanovništvu u predjelima ugroženim klizištima.

Klizanje tla teško je predvidjeti, ali se preventivnim djelovanjima mogu ublažiti njegove posljedice. Klizišta prijete ljudima, imovini, infrastrukturi...

Nelegalna sječa šume i divlja gradanja uveliko su doprinijeli "bujanju" klizišta. Zbog višegodišnjeg ugrožavanja prirodnih zakona, klizišta će u godinama koje slijede biti više i zbog toga se prema tom problemu mora odnositi odgovorno, zajednički, profesionalno i kontinuirano.

Svakodnevno paljenje žutih, narandžastih ili crvenih meteoalarma, odnosno najava obilnijih kišnih padavina donosi latentnu prijetnju od pokretanja tla.

Najave meteorologa o izvjesnim klimatskim promjenama na dugoročnom planu, preciznije još više obilnijih kiša u kratkom periodu, nedvojbeno ukazuju kako struka mora dati svoje preporuke o zaštiti ljudi i imovine u ugroženim područjima kao i podatke o tome gdje se više nikada ne smiju podizati stambeni objekti ako se žele izbjeći ljudske žrtve.

Jasno je kako građevinska dozvola ne može garantovati da na tom području neće biti klizišta. Ali, ljudi, odnosno ljudski faktor morao bi odigrati važnu ulogu u prevenciji i sprečavanju neželjenih posljedica.

 U iščekivanju elaborata, stanovništvo u ugroženim područjima mora krenuti u pošumljavanje ogoljenih predjela, uraditi drenažu ili spriječiti natapanje zemljišta iz neadekvatno građenih septičkih jama i drugih odvoda.

Sanacija klizišta je dugotrajan i veoma skup postupak. Stručnjaci prognoziraju kako će klizišta zbog klimatskih promjena biti više, zato je neophodno da se mjere prevencije preduzimaju svakodnevno i stalno kako bi se spriječile veće katastrofe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije