Nezavisni stav

Laži i prevare

Devedesetih godina balkanskim zemljama proširila se priča o jednom genijalnom balkanskom doseljeniku u Švajcarsku, koji je - svi ste vjerovatno čuli tu priču - navodno na Ženevskom jezeru sagradio kuću bez građevinske dozvole zato što, kako kaže ova urbana legenda, uređena švajcarska država nije imala sankcije za one koji kuću sagrade bez građevinske dozvole.

U toj uređenoj zemlji se, naime, podrazumijeva da prije gradnje kuće podnesete zahtjev za gradnju, a s obzirom na to da, prema ovom mitu, niko nikada prije nije gradio bez dozvole, nije bilo pravnog mehanizma da kazne lukavog Balkanca. 

Da li je priča istinita ili ne, manje je bitno. Bitnija je pouka: balkanski doseljenici u uređene evropske države veoma su vješti kada se radi o traženju rupa u zakonu.

Jednu takvu priču dobili smo juče iz Lucerna, gdje je, kako pišu tamošnji mediji, jedan bh. par na ime socijalne pomoći u Švajcarskoj primio 150.000 franaka, a da su u periodu između 2003. i 2006. u BiH kupili, sagradili i renovirali tri kuće. S obzirom na to da je u uređenoj švajcarskoj državi nepojmljivo da neko ko živi na socijali ima toliku imovinu, pokrenuta je istraga, i kada su švajcarske vlasti posumnjale na prevaru, predusretljivi državljani BiH su kuće prepisali na svoju djecu koja su digla kredit, a onda su švajcarskim vlastima objasnili da su kuće kupili novcem svoje djece, te da kuće ne pripadaju njima, već djeci. S obzirom na to da švajcarski tužioci nisu mogli dokazati van razumne sumnje da ovo nije tačno, sud je naše državljane kaznio samo zbog laganja sa 14.400 franaka i uslovno dvije godine zatvora.

Često se sjetim scene iz filma "Lepa sela lepo gore", kad jedan od protagonista usred vihora bh. rata pokazuje na jedno zapaljeno selo i konstatuje: "Ne bi ove kuće ovako gorjele da su pošteno sagrađene". Nije popularno reći, ali mnogo stvari na Balkanu nije pošteno sagrađeno. Koliko god meni Jugoslavija bila draga, mnogo stvari u njoj počivalo je na lažima, obmanama i naduvanim obećanjima.

Naravno da prevaranti postoje i među Švajcarcima i našim sugrađanima, ali ovdje se radi o duboko ukorijenjenom mentalnom sklopu da se uvijek i u svakoj prilici pokuša "zavrnuti" država. Sve što nastane na ovakvom temelju - lako propadne. Pouka priče je da će balkanske zemlje onda postati uređene kada laž i prevara budu sistemski iskorijenjene. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije