Nezavisni stav

Lažirana volja naroda

Narod Tuzlanskog kantona prvi je srušio izvršnu vlast, ali je u srijedu i prvi dobio novog premijera i ministre koji treba da ih izvuku iz živog blata.

U vakuum periodu od 46 dana vlastodršci su učinili sve da otupe oštricu narodnog bunta, razjedine lidere pobune i da na kraju oforme vladu koja nije ekspertna, a još manje je nestranačka. Vještim manipulacijama narodnim masama vlastodršci u TK su relativizirali novonastalu situaciju, dozvolivši građanima da za pozicije u izvršnoj vlasti nominuju sami sebe, odnosno da pojedina nebitna nevladina udruženja i neformalne grupe građana predlažu kandidate za mandatara i ministre iako je dobro poznato ko je obavezan da u roku od 48 sati od pada vlade dostavi prijedlog za konstituisanje nove izvršne vlasti. Na koncu je pristiglo blizu 100 prijedloga, a Bahrija Umihanić, novoizabrani premijer, odabrao je 12. Vlastodršci u Skupštini TK u svojim rukama, ukoliko kola krenu nizbrdo, imaju argument kako je mandatara i ministre predlagao narod i da je nova izvršna vlast odraz njihove volje. Malo sutra! Parlamentarne stranke u TK, koje su svaka sa svakom bile u koalicionom braku, relativiziranjem događaja i manipulativnim ograđivanjem od Ustavom propisanih obaveza novu narodnu pobunu su odgodile za izvjesno vrijeme. Maštoviti ekspoze Bahrije Umihanića ostvariv je u kantonima, možda švajcarskim, koji imaju pozamašan suficit. Tuzlanski kanton je u ogromnom deficitu, pad prihoda je evidentan, a rast stope nezaposlenosti svakodnevan.

Ranija izvršna vlast na čelu sa Seadom Čauševićem je kolateralna šteta koalicionih brakova unutar Skupštine TK. Izjavu o nekandidovanju na predstojećim izborima u BiH nije trebalo da potpišu samo novoizabrani ministri, ministrice i premijer. Izjavu, da imaju obraza, trebalo bi da potpišu i svi aktuelni skupštinski poslanici, jer su oni ti koji su kreirali prethodne tri vlade TK sa različitim koalicionim partnerima i četvrtu koja je uokvirena lažiranom voljom obespravljenih radnika i nezadovoljnih građana najmnogoljudnijeg kantona FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije