Nezavisni stav

Lekcija iz diplomatije

Rezolucija koju je Savjet bezbjednosti usvojio o BiH na prošloj sjednici potvrdila je tri važne činjenice koje možda i znamo, ali koje često gubimo iz vida.

Prva činjenica je da je BiH međunarodni protektorat, pod upravom Ujedinjenih nacija, i da je visoki predstavnik jedini ovlašteni tumač civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma. Dakle, BiH nije u potpunosti suverena - BiH je zemlja u tranziciji od međunarodnog protektorata ka punom suverenitetu, ali dok god suverena ne bude, uloga visokog predstavnika ne može se ignorisati - svako osporavanje njegovog autoriteta je antidejtonsko.

Druga činjenica je da je za vojnobezbjednosni dio implementacije Dejtona zadužena vojna misija EU, EUFOR, i to pod punim pokroviteljstvom NATO saveza. I isto kao i u civilnom dijelu implementacije, tako su i Oružane snage BiH u tranziciji od vojne zavisnosti od NATO-a i EU ka punom suverenitetu, i dužne su da sa EUFOR-om i NATO-om sarađuju. 

Treća činjenica je da je za sve gore navedeno glasala i Rusija. Ruski predstavnik u UN-u jeste pozvao na zatvaranje OHR-a i predaju punog suvereniteta vlastima i subjektima u BiH, Incka optužio za srbofobiju, ali je ipak za rezoluciju glasao, i sve činjenice koje su iz nje proistekle. 

I tu bi možda trebalo istaći i četvrtu činjenicu, koje u rezoluciji nema, ali koja je za nas i te kako važna. Rusija je ozbiljna zemlja koja zna da je kompromis umijeće mogućeg - Rusija je pristala na sve gore navedeno i zauzvrat tražila da se iz evropskih integracija izbaci dio koji se odnosi na put BiH ka NATO-u.

U praksi, to se zove diplomatija - nešto daš ti, nešto daju drugi, na kraju niko ne dobije sve, ali svi dobiju nešto.

Šta mislite koliko bi BiH trebalo da postane normalna zemlja kada bi i naše vođe naučile kako se pravi kompromis? Možda BiH nikako da postane suverena zemlja i da se riješi međunarodnih ktitora baš zato što nam elite nisu naučile prvu lekciju iz diplomatije? 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije