Nezavisni stav

"Lista srama"

Na "listi srama", koju je na zahtjev Saveza sindikata RS objavila Poreska uprava, našlo se čak 19.641 preduzeće koje ne izmiruje doprinose i porez na lična primanja, a njihov dug dostigao je vrtoglavu cifru od 680 miliona maraka.

Iako je Poreska uprava RS ekspresno ispunila dio zahtjeva sindikalaca, koji su zatražili da javnosti budu dostupni i nazivi firmi koje ne plaćaju svoje radnike, ovim se problem neće riješiti.

To što preduzeća ne izmiruju doprinose i porez na lična primanja, nije isključivi pokazatelj da rukovodici "štekaju" pare, već je uglavnom riječ o firmama koje su dotakle dno, tako da su neke i pred samim gašenjem.

Privrednici su ljuti zbog objavljivanja ovog spiska, budući da su i oni, kako kažu, žrtve.

Žrtve, ali još veće, jesu radnici, jer ne mogu da ostvare ni svoja osnovna prava, od kojih je najvažnije besplatno liječenje.

U ovakvom ambijentu najbitnije je da se sve nadležne institucije udruže i sačine novi, detaljniji spisak, na kojem će se naći firme koje mogu, a neće da plaćaju radnike.

Takvih je na pretek - umjesto da odriješe kesu i isplate one koji im donose profit, neki privrednici povećavaju spisak svojih nekretnina i luksuznih vozila.

Svi mi znamo ljude koji rade od svitanja do sumraka, a nakon što "gazdu" pitaju kada će biti isplaćeni, vječito dobijaju odgovor: "Biće, nemam, strpi se." Takvoj praksi mora se stati ukraj.

Ohrabruje, svakako, to što sindikalci ne odustaju, već insistiraju da se objave imena onih što, kako kažu, pljačkaju radnike i državu. Ako sramota nije izumrla, onda će se neki poslodavci zacrvenjeti kada se nađu na "listi srama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije