Nezavisni stav

Ljepota institucija

Dosadašnji revizorski izvještaji o finansijskom radu institucija FBiH, koje su, usput rečeno, ocijenjene "s rezervom", pokazali su koliko su široke ruke rukovodne strukture i kako nimalo nije loše tamo raditi.

Članovi odbora u jednom preduzeću dobijaju naknadu iako nisu radili svoj posao niti imali sjednicu, u drugom direktor mjesečno iz budžeta potroši više od 3.000 KM mobilnog telefona, zaposlene se nagrađuje za praznik iznosom koji mjesečno na ime plate dobiju radnici u tekstilnoj industriji, a privatni auto se popravlja iz budžeta.

Javne nabavke su uobičajeni "propusti", a u posljednjim izvještajima revizora uočeno je da su zaposleni kod predsjednika i potpredsjednika FBiH na ime reprezentacije doručkovali, a svoj topli obrok su, vjerovatno, ostavljali u kasicu.

Reprezetnaciju su kod predsjednika FBiH Živka Budimira ostvarivali i savjetnici, vozači i sekretarice. Kod potpredsjednika Mirsada Kebe trošena je za parfeme, košulje, šalove, kravate "zvučnih" proizvođača, ali i za usluge ne manje zvučnih sarajevskih ugostiteljskih objekata tokom vikenda i praznika. Kod drugog potpredsjednika Svetozara Pudarića na ime reprezentacije kupljeni su šporeti, ortopedske cipele i krznene papuče, ali bar kao pomoć udruženjima, dok su zaposleni u Pudarićevom uredu iz blagajne naplatili higijenu i prehranu za službene posjete, kako je usmeno objašnjeno, ali ne i pravdano.

Putovalo se u inostranstvo bez zvaničnih poziva, iznajmljivani su automobili pored službenih, a primali su se i savjetnici bez, propisima predviđenog, radnog staža i stručne spreme.

"Nesretnici" u proizvodnom sektoru mogu samo maštati kako bi bilo kada bi se bar na pola godine zamijenili sa svim ovim ljudima koji se pominju u revizorskim izvještajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije