Nezavisni stav

Ljetne pljuske

Kiša u maju ili augustu jednako nas je iznenadila kao i snijeg u januaru. Kiše su padale i padat će, ali svaka naredna najava vremenskih neprilika u BiH ledit će krv u žilama kod većine stanovnika BiH.

Majske pouke iz katastrofalnih poplava koje su poharale Maglaj, Doboj, Šamac, Bijeljinu..., poslije posljednjih augustovskih padavina, očito da nikada nisu izvučene. Nadležnim službama kao na dlanu su dostupne dugoročne vremenske prognoze, iz kojih mogu planirati svoje aktivnosti i preventivna djelovanja.

U eri digitalnih pomagala, stičem dojam kako nadležne službe, koje se brinu o vodotocima i redovnim odbranama od poplava, vremensku prognozu prate tako što bacaju grah ili gledaju u nebo.

Govoriti kako su divlja gradnja ili nedozvoljena sječa drveća krivi za buđenje majke prirode i njene opake ćudi je u najblažu ruku bezobrazno. Poenta je u odnosu ljudi prema prirodi, ali i u odnosu onih koji su plaćeni prema poslu kojeg (ne) obavljaju.

Sve te silne službe i zaposlenike imamo u oba entiteta, opštinama, kantonima, a opet gledamo užasne scene iz različitih dijelova BiH, gdje građani za tili čas ostaju bez imanja koja su teškom mukom sticali.

Lani je u Tuzlanskom kantonu vladala suša tokom ljetnih mjeseci. Turija, Jala, Sokoluša, Gnjica, Solina i mnogobrojne njihove pritoke gotovo da su presušile. Nikom tih dana nikome nije padalo na pamet da s mašinama i drugim alatkama siđe u korita rijeka, produbi ih ili sasiječe rastinje kako bi protok vode u jesen te godine, ali i proljeće naredne bio neometan.

Učinjeni propust nije se mogao ispraviti u maju 2014. godine, kada su veliki vodotoci, prvenstveno Bosna i Sava, rušili sve pred sobom. Od maja do augusta proteklo je blizu 90 dana, a nasipi i korita rijeka nakon nezapamćene katastrofe ponovo su ostavljeni na milost i nemilost majke prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije