Nezavisni stav

Ljubav i interesi

Nekoliko dana trajao je kod nas pravi medijski uragan kada je objavljena vijest da bi EU, na zahtjev Slovačke, mogla promijeniti planove za energetske rute prema EU kroz tu zemlju na štetu Srbije.

Vijest se, kasnije, ispostavila kao pogrešna, ali sasvim mi je lako zamisliti scenario po kojem bi na zahtjev neke članice EU mogla biti donesena odluka na štetu Srbije, BiH ili neke druge zemlje koja nije članica EU. Takve su se stvari, sjetićete se, već dešavale: Hrvatska nas pritišće da popustimo u vezi s kvotama koje je ta zemlja imala u vrijeme CEFTA. I Slovenija je dobro nagazila Hrvatsku kako bi popustila u arbitraži u Piranskom zalivu. Grčka godinama blokira napredak Makedonije ka EU zbog spora u vezi s imenom...

Ovakve vijesti kod nas izazivaju bijes prema EU pa proradi čuveni balkanski inat, krene bujica pogrdnih riječi prema "pokvarenom Zapadu", kako nas mrze i jedva čekaju da pocrkamo.

A meni takve vijesti baš povećaju motivaciju da što prije postanemo članica EU, upravo zato što očekujem da će EU sutra zaštititi moju zemlju i moje interese kada dođe do sporova s nečlanicama. Zato se zemlje i udružuju u saveze i ulaze u razne međunarodne organizacije. Pametne zemlje znaju da u međunarodnim odnosima ne postoji ljubav već interesi i da se interesi najbolje štite kada se držite zajedno.

Mi ovdje to ne razumijemo. Mi mislimo da se zemlje vole. Mi mislimo da u međunarodnim odnosima funkcioniše princip pravde i da će nam sutra neko prostrijeti crveni tepih zato što smo dobri, lijepi i pametni. Ako želiš dobro svojoj zemlji i svom narodu, onda se udružuj, učestvuj na međunarodnim forumima, strpljivo gradi savezništva zasnovana na obostranim interesima. Često ćeš morati da se povinuješ odlukama koje ti se možda ne sviđaju da bi ostao u savezu, pa da oni stanu uz tebe kada to tebi bude trebalo. Ne može se udarati glavom o zid i govoriti da ti se ne sviđa kako izgleda svijet, zid je mnogo tvrđi od tvoje glave. U svijetu ne opstaju jake države, nego pametne i koje imaju savezništva zasnovana na zdravim i uzajamnim interesima.

U ovom trenutku kada BiH treba da usvoji evropsku agendu treba da shvati da u životu nikad nećete dobiti sve. Svaka odluka u životu tas je na vagi: trudiš se da uvijek prevagne ona dobra strana. Jedino tako možemo opstati i kao država i kao narod. Jedino tako imamo budućnost. Neće biti baš sve po našem, ali život u suštini jeste kompromis. Ko to nije shvatio, nije svijet ni razumio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije