Nezavisni stav

Ljubinje sve više gasi svjetla

Činjenica da je ljubinjska privreda gotovo zamrla, osim peradarstva i poljoprivrede, koji se obavljaju isključivo u privatnom sektoru, više i nije nikakva vijest za Hercegovinu.

Nije nikakva vijest ni da škole u ovom mjestu svake godine "izgube" po jedno odjeljenje, ali je i te kako važna vijest da se, osim privrednog i demografskog slabljenja, Ljubinje polako svrstava u red sela i zaselaka do kojih nema ni autobuskih linija.

Nažalost, u takvu situaciju se Ljubinje vodi još od kraja prošlog rata u BiH, jer su, kako kažu mještani, do Bileće i Trebinja i u ratu imali vojne autobuske linije koje su prevozile i civile, dok se prema Stocu ni danas autobusom ne ide.

Načelnik ove opštine Vesko Budinčić, nažalost, razmišlja isključivo na način tržišne ekonomije, sa računicom materijalne isplativosti i neisplativosti održavanja jedine linije koja je veza Ljubinja sa svijetom i vozi do susjednog Trebinja i to samo zahvaljujući Trebinju, jer je on ukinuo svoj dio subvencije lokalnom prevozniku zbog malog broja putnika.

Zanemarujući činjenicu da opštinu na ovaj način vodi u potpunu izolaciju, iz koje bježe i oni koji žele da ostanu, on kaže da bi, ako isplaćuje subvencije za liniju prema Trebinju, morao isplaćivati i lokalnom pekaru, jer je "prešnije jesti hljeb", ne računajući da će na kraju i pekar pobjeći iz grada u kome su ulice mračne ili slabo osvijetljene, a ulice i kafići u večernjim časovima pusti dok im ne dođu studenti.

I studenata je, međutim, sve manje, a sve više opustjelih domova i mračnih ulica, u kojima nema ni potrebe paliti svjetlo, jer je ono malobrojno, ostarjelo stanovništvo, odavno otišlo na spavanje i sve više tone u san. 

Oni zlobniji tvrde da načelniku ne bi uspjele ni najave o pripajanju Crnoj Gori, jer Ljubinje sa ovom državom nema dodirnih tačaka, pa bi mu ponovo trebao koridor preko Bileće ili Trebinja, dok oni trezveniji tvrde da je Ljubinju hitno potrebno povezivanje sa svijetom, jer je malo onih koji sadnjom luka ili prodajom duvana (a i on se prestao otkupljivati) mogu sebi priuštiti da se voze putničkim automobilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije