Nezavisni stav

Lopovluk u rukavicama

Najbolji posao na svijetu, iz bh. perspektive, jeste neka funkcija u nekoj od državnih institucija. Ukoliko vas je pritom još krenulo, pa ste postali baš neka načelnička ili šefovska fora među 22.000 ljudi na državnom vimenu, onda bogami imate sve što vam život poželjeti može.

Redovnu platu, iznimno visoku platu (za bh. uslove, a i kao protutežu vašeg rada), siguran posao, zaštićeni ste poput rijetkih primata i uvijek imate mogućnost da šurujete s članstvom u komisijama koje rade javne nabavke. Javne nabavke... Dvije riječi što u poslijeratnoj BiH personificiraju mogućnost uglađenog kriminala, lopovluka u rukavicama, kojem zbog tako kreiranih zakona nijedan Šerlok Holms ne može da uđe u trag.

Upravo se ovih dana "učinkovitošću" javnih nabavki bavila i državna revizija, koja je konstatovala, pojednostavljeno, da sve kasni, da je sve nategnuto, da se sve radi nemarno i kampanjski, ali bogami i da se zbog svega toga i te kako otvara prostor za korupciju.

Javne nabavke i korupcija - uzročno-posljedična veza koja ovu državu godinama dodatno muze i ekonomski destabilizira, no koga briga.

Tek činjenice govore sljedeće: hiljade su primjera "nečistih" nabavki koje su, kao takve, ipak nasušna potreba funkcioniranja bilo koje javne institucije.

Drugim riječima, vojska mora jesti i opremati se, administracija mora kupovati računare i opremu, policija mora dobijati nove pendreke, zvaničnici i političari moraju putovati (najviše letjeti), pa se onda u okviru tih i takvih nasušnih institucionalnih potreba godinama, decenijama lovi u mutnom.

Sistem "ugrađivanja" više nije ni javna tajna, pri čemu ugovorni organ (institucija) i ponuđač (neka firma) unaprijed dogovore uslove tendera i cijenu kupovine, koju, međutim, kroz papire zvanično napumpaju. Onaj dio "viška" dijele među sobom.

Znamo mi da to ide tako godinama, zna to i pravna država (ako je uopće tako možemo nazvati), kao što znamo da još niko nikada nije odgovarao zbog takve pljačke. Ali nam je barem lakše kad se ovako ispraznimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije