Nezavisni stav

Lopta jača od besparice

Mali je broj klubova u Bosni i Hercegovini koji se mogu pohvaliti da su finansijski stabilni.

Čak i većina iz BH Telecom Premijer lige BiH grca u dugovima, životare i vrlo često servisiraju samo one najosnovnije obaveze. U nižim rangovima takmičenja situacija je još teža pa se opstojnost mnogih sportskih kolektiva ne tako rijetko bazira uglavnom na entuzijazmu grupe ljudi ili pak pojedinca. Jedan od primjera je FK Klis iz Buturović Polja, mjesta sa oko 350 stanovnika, u opštini Konjic. Njihovi fudbaleri za svoje nastupe dobijaju tek simbolične naknade kako bi pokrili osnovne troškove za hranu kada putuju na gostovanja ili kupili deterdžent za pranje opreme u kojoj nastupaju. Novac za budžet kluba sakupljaju svi, čak i mještani. Ipak to ih nije spriječilo da naprave više nego dobar rezultat, pa su sada na pragu plasmana u polufinale Kupa BiH. I u Republici Srpskoj takođe postoje primjeri gdje su se mali klubovi vinuli u visine isključivo zahvaljujući velikom trudu i entuzijazmu fudbalskih zaljubljenika. Jedan od takvih je Zvijezda 09 iz Stanišića, pokraj Bijeljine, koja trenutno nastupa u Premijer ligi BiH. Iza ove pozitivne priče stoji Boris Stanišić, koji je čak postao i vlasnik stadiona u Ugljeviku. Slično je i sa Slogom iz Gornjeg Crnjelova, koja sa banjalučkim Borcem vodi trku u Prvoj ligi Republike Srpske. Osim velike borbe da prežive i izbore se za svoje mjesto pod fudbalskim suncem, iz ovih "malih" sportskih kolektiva gotovo jednoglasno poručuju da nisu instant projekti. Ljubav prema sportu ih pokreće, pa su uz odricanje spremni i pokucati na svaka vrata.

Tako su čelnici FK Ozren iz Semizovca, člana sarajevske kantonalne lige, nedavno iskoristili helikoptersko "prinudno slijetanje" predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na njihovo igralište nedaleko od Sarajeva. Pitali su za pomoć, a od Dodika dobili 10.000 KM, od kojih će urediti svlačionice.

Iako je BiH zemlja u kojoj su mnoge i veoma bitne stvari na margini, a sport pogotovo, ovi primjeri samo su jedan od dokaza da je sportski duh nekada jači i od najvećih problema i besparice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije