Nezavisni stav

Lov u mutnom

Sigurno je svako od nas bio u prilici da bude oštećen kao kupac, ali rijetki su oni koji reaguju, jer smatraju da nije u pitanju velika suma i da za sitni novac nije vrijedno trošiti vrijeme. Za to vrijeme našu pasivnost trgovci vješto koriste.

Posebno nas vrebaju u sezonskim akcijama, kad nam nude popuste i gratise, a mi zbog gužvi, velikih nabavki i dugih računa ili ushićenja što smo neki artikl dobili gratis ni ne gledamo račun, ali kada ga pogledamo - gratisa nema.

Ovih dana društvene mreže pune su računa nezadovoljnih kupaca koje su bahati trgovci oštetili u kupovini, jer im se računi ne slažu s cijenama koje su na etiketama, a najčešći je oblik zamke gratis proizvod - koji uopšte nije besplatan.

Tako, na primjer, u buticima u kojima pljušte sniženja treći ili četvrti proizvod ponude besplatno i to je najčešće najjeftiniji artikl, ali račun ne bude umanjen za najpovoljniji artikl već ga proizvoljno trgovac umanji za samo nekoliko KM.

Zanimljive su cake kojima se služe trgovci. Tako se desi da kupite majicu na čijoj prišivenoj etiketi piše jedna veličina, a na prikačenoj etiketi sasvim druga i to većim slovima, kako bi kupcu bila uočljivija. Osim toga, kod prehrambenih proizvoda dobro je pripaziti na rok trajanja, jer su artikli na akciji najčešće oni pred istek roka trajanja.

Inspekcija zato ima pune ruke posla i već je na terenu imala slučajeve zloupotreba sniženja, ali ipak kupci su ti koji ih najčešće uoče i upravo oni inspektorima treba da budu najbolji saveznici tako što će prijaviti zloupotrebu potrošačkih prava.

Inspektori su se i sami uvjerili da kad jedan proizvod uz drugi bude ponuđe gratis - on nije potpuno bespalatan i trgovac ga uredno naplati, jer uvidom u pojedinačne cijene dva proizvoda inspekcija je uočila da gratis zapravio i nije uvijek gratis.

Potrošač ima potpuno zakonsko pravo da se žali trgovcu i traži da se ispravi greška.

Svaku zloupotrebu trebalo bi da napišete u knjigu reklamacija, koja mora da bude dostupna u radnji, jer tu knjigu kontroliše inspekcija i tako ima dokaz da ste se žalili i da (ni)ste dobili odgovor u zakonskom roku.

Osim toga, možete i da se javite nadležnoj inspekciji ili nekom od udruženja za zaštitu potrošačkih prava, koji će vam dati pravu informaciju uglavnom suprotnu od objašnjenja koje ste dobili u radnji, jer je trgovcu u interesu da vas razuvjeri.

Bez obzira na to koji način zaštite svog prava iskoristite, najvažnije je ipak reagovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije