Nezavisni stav

Lož-ulje i dalje pustoši budžete

Tresla se gora, rodio se miš. Tako se u najkraćem mogu opisati sva nastojanja da se na benzinskim pumpama u BiH iskorijeni protivzakonito točenje lož-ulja u automobile, zbog kojeg država i dalje gubi desetine miliona maraka.

Naime, RS je sredinom maja ove godine donijela stroži pravilnik kojim je zabranjeno točenje lož-ulja s takozvanih pištolja na benzinskim pumpama, već isključivo dostava cisternom na kućnu adresu, uz potvrdu namjene tog lož-ulja, dok je FBiH ostala samo kod zabrane točenja lož-ulja u motorna vozila, uz izdvajanje mjesta za prodaju lož-ulja na posebnu lokaciju na benzinskoj pumpi koja nije povezana sa sistemom.

I svi ti propisi i pojačane inspekcijske kontrole i najave kontinuiranih nadzora "pumpaša" opet nisu urodili plodom. Tako se, istina inspekcijskom kontrolom, došlo do pomalo nevjerovatnog saznanja da se vlasnik jedne benzinske pumpe u RS čak drznuo da cisternu s lož-uljem parkira na prostor pumpe, na nju nakači posebno modifikovani pištolj za točenje i tako sipa lož-ulje onom ko traži, a pritom krši zakonske propise koji su na snazi, ne obazirući se na posljedice.

Zamislite kada bismo se svi mi, građani ove po mnogo čemu čudne države, ponašali na takav način da ne marimo za propise, da svako radi šta hoće i koliko hoće... Znate šta bi tada bilo, kažnjavali bi nas svakodnevno astronomskim iznosima. Ali, za neke izgleda nema dovoljno velike kazne ili neko ne želi da im je izrekne, pa se takvima gleda kroz prste godinama.

Znam ja da inspektor ne može biti u svakom trenutku na svakoj pumpi, ali zato država treba odlučno da stane na kraj ovom problemu, koji šteti budžetu, potrošačima, ali i firmama koje posluju legalno.

Dakle, državni oci, pokušali ste sve, ali vam "pumpaši" uvijek dohakaju i zato primijenite jedino moguće i realno rješenje, a to je da se izjednače nameti za lož-ulje i ostale derivate, čime će lož-ulje biti u cjenovnom rangu s ostalim derivatima. Pritom, onaj ko dokaže da je to lož-ulje potrošio u industriji ili za grijanje neka bude oslobođen tog nameta, odnosno neka mu taj iznos poslije bude refundiran i problem s točenjem u vozila će biti iskorijenjen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije