Nezavisni stav

Lud i dobar nisu rođena braća

Na društvenim mrežama juče je jedna od najvećih dilema bila da li je Miroslav Sakan (20) iz Kotor Varoša ispravno postupio kada je sugrađaninu vratio izgubljeni novčanik s 1.700 maraka.

Još više me je iznenadilo, pa i zaprepastilo, to što se ova vijest, putem medija, neopisivom brzinom proširila na cijeli region i uvjeren sam da toliku pažnju ne bi izazvao ni tekst o, recimo, petogodišnjaku koji množi trocifrene brojeve.

Portali su, željni klikova, o poštenju dvadesetogodišnjaka iz Kotor Varoša informisali čitaoce baš zato što su njihovi posjetioci s nevjericom ulazili i čitali taj članak.

"I vi ste počeli izmišljati", glasio je jedan od komentara koji je napisao korisnik Facebooka, a koji, očigledno, smatra da je riječ o netačnoj vijesti.

Sva sreća pa tabloidi ovakav događaj nisu postavili u rubriku "vjerovali ili ne", te dali senzacionalan naslov "Pronašao je pun novčanik i šokiraće vas šta je uradio!".

Nažalost, primjeri poštenja su rijetki. To nije tuđa nesreća, već naša. U šta smo se to pretvorili?

Ako je većina iznenađena gestom ljudine koji nije uzeo nešto što je tuđe, kakva nam je budućnost? Jadna. Ako su lud i dobar rođena braća, onda bi bilo prihvatljivo biti nečovjek.

Miroslav je dobio nagradu za svoj postupak. I da nije, on je srećan čovjek, a njegovi roditelji imaju na koga biti ponosni. Ono što je uradio, puno je vrednije od 1.700 maraka.

Njegoš je davno rekao "Svak' je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije