Nezavisni stav

Mafija na koljenima

Proteklih desetak godina toliko puta smo se pitali kada će doći taj dan, taj odsudni trenutak početka obračuna bh. države s organiziranim kriminalom. Pitali smo se šta to sprečava državu, ako je borba protiv sistemske korupcije iz svima znanih razloga nužno još na "čeki", da zada odlučni udarac mafiji koja je zahvaljujući poremećenom sistemu vrijednosti uspjela uspostaviti vlastite parasisteme za pranje enormnih količina para i izvršavanje najtežih zločina.

Iako u ovom trenutku još ne znamo da li smo najvećom poslijeratnom akcijom policije i pravosuđa dočekali taj dan, tek činjenica je da je država krenula putem kojim nema povratka nazad. Jedan za drugim, juče su u više bh. gradova "popadali" članovi zločinačkih organizacija osumnjičenih za učešće ili izvršavanje najtežih ubistava koja su građanima Sarajeva i uže regije proteklih godina ledila krv u žilama. Vlasti najavljuju da neće biti nedodirljivih. Pojedine istrage otvorile su i "Pandorinu kutiju", pa s nestrpljenjem iščekujemo krajnji rezultat združene akcije "Lutka".

Od kraja rata naovamo, desetine je nerasvijetljenih ubistava u Bosni i Hercegovini. Mnoga od njih su i politička, a građanima je, umjesto validnog odgovora o počiniocima i kreatorima, godinama razvlačena pamet brutalnim medijsko-političkim ratom i međusobnim diskreditiranjem suprotstavljenih strana.

Nakon što je Srbija uz velike žrtve uspjela razbiti najozloglašeniji gang u ovom dijelu Evrope, a Hrvatska bez velikih emocija procesuira donedavno najmoćnijeg čovjeka izvršne vlasti, izgleda da je kucnuo trenutak da sličan scenarij gledamo i u BiH. Prethodno je neophodno doprijeti do samog vrha, jednog ili više mozgova svih zločinačkih operacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije