Nezavisni stav

Mahinacije preko leđa radnika

Vijest da bahati direktori, čim zasjednu u fotelju nekog javnog preduzeća, pare raspoređuju kako oni hoće, nažalost, nije ništa novo.

Čak iako je to na uštrb jadnih radničkih plata, kao što je to slučaj u Javnom komunalnom preduzeću "Bobas" iz Kotor Varoša, gdje se ne zna kada će plate isplatiti zbog nedostatka para, ali imaju od čega plaćati uvođenje video- nadzora, koji je, kažu, baš sada neophodan. Kažu, neophodno je da bi se vidjelo ko i kada dolazi na posao.

Još jadnije je ako se upuste u nabavku automobila, što, tvrde radnici, i jeste plan u narednom periodu, dok radnici nemaju od čega plaćati kredite i lupaju glavu čime da kupe hranu za svoje porodice.

Možda sadašnji direktor nije kriv za nedostatak para, jer je, kako tvrdi, zatekao kašnjenje u isplatama doprinosa i trudi se da to ispravi, ali ipak nabavka kamera u prostorijama i u krugu preduzeća sigurno nije bila prva i hitna stvar za koju je morao dati pare, samo nekoliko mjeseci pošto je došao na to rukovodeće mjesto.

Bitno je navesti da je cijena vode i komunalnih usluga u Kotor Varošu među najvišim u RS, pa i BiH, pa se sigurno ne mogu pravdati time da nemaju prihode i da nemaju posla, jer jedan račun prosječnog domaćinstva za vodu i komunalije u ovoj opštini iznosi oko 40 maraka pa i više.

Ovakvih primjera je pregršt, oni su naša svakodnevica, a dokle će sve mahinacije javnim parama ići preko leđa radnika, pitanje je na koje bi odgovor konačno trebalo da daju nadležne institucije koje se bave zaštitom prava radnika, ako to uopšte rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije