Nezavisni stav

Mala matura

Na kraju devetog razreda učenici 21 osnovne škole u RS ove godine će eksperimentalno polagati malu maturu, gdje će raditi ispite iz važnih predmeta, koji se boduju za upis u srednju školu.

Đacima će ovo biti prilika da na kraju svog osnovnog obrazovanja, kroz malu maturu, provjere stepen i dostignuti nivo stečenog znanja, što će im stvoriti jasnu viziju u kojem pravcu mogu nastaviti svoje školovanje u nekoj od srednjoškolskih ustanova.

Uvođenje male mature u školama širom RS prosvjetni radnici su pozdravili jer, kako kažu, na ovaj način će biti utvrđeno stvarno znanje učenika pa će se izbjeći najezda vukovaca koji tu titulu baš i ne zaslužuju. Prosvjetari se nadaju da će mala matura donijeti promjene jer će se pored uspjeha iz osnovne škole pri upisu u srednju vrednovati i test znanja.

Cilj male mature je da ocijeni učeničko znanje stečeno u toku devetogodišnjeg školovanja i da na osnovu njega dobiju diplomu o završenoj osnovnoj školi. Tako će oni osnovci koji loše urade test završiti u srednjoj školi koja je bila na dnu njihove liste želja. Oni će narednih godina učiti gradivo koje im može biti teško ili dosadno i pripremati se za zanimanje kojim ne bi željeli da se bave. Učenici koji dobro urade test imaju mnogo veće šanse da idu u srednju školu koju su stavili kao prvu na listi želja. Oni će učiti ono što ih interesuje i pripremati se za zanimanje kojim bi voljeli da se bave.

Polaganje male mature doprinosi i tome da djeca tokom cijelog svog osnovnog obrazovanja uče, trude se, razmišljaju o daljem školovanju, ali i da uče radi znanja, a ne radi ocjene.

Ostaje da vidimo da li će zahvaljujući maloj maturi na površinu isplivati i prividni vukovci i odlikaši i da li će dobri učenici pokvarili postojeće ocjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije