Nezavisni stav

Matematika i dalje bauk

Učenici devetih razreda imaju više znanja iz srpskog jezika i književnosti, dok im je matematika još bauk, pokazalo je eksterno testiranje koje je sprovedeno u svim školama u RS.

U testiranju je učestvovalo 187 škola, odnosno u 21 osnovnoj školi rađeni su testovi probne male mature, dok su mali maturanti iz 166 osnovnih škola bili obuhvaćeni eksternom provjerom dostignuća.

Učenici devetih razreda iz Hercegovine pokazali su najbolje rezultate iz oba predmeta, a za njihovo znanje sigurno su zaslužni nastavnici koji traže određen viši nivo znanja.

Đacima je ovo bila prilika da na kraju osnovnog obrazovanja provjere stepen i dostignuti nivo stečenog znanja u toku školovanja, te da im stvori jasnu viziju u kojem pravcu mogu nastaviti školovanje u nekoj od srednjoškolskih ustanova. Pored učenika, provjera znanja važna je i za same nastavnike, jer će rezultati pokazati koje oblasti moraju dodatno da obrade sa učenicima na pripremnim časovima.

Prosvjetni radnici ističu da svoj djeci koja su dobro uradila testove nastavnik ima slobodu da unese takvu ocjenu, odnosno da se nagrade đaci koji su dobro uradili test.

Pored eksterne provjere učeničkih dostignuća, 1.754 učenika radilo je prvi put testove probe male mature i na ovim testovima đaci su pokazali da više znaju gramatiku nego jednačine, nejednačine i geometriju...

Provjera znanja učenika je pozitivan korak naprijed u smislu provjere svega onoga što se radilo tokom devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja.

Kako kažu mnogi, nije važno samo "bubanje napamet" nego da znanje zaista primijene, da ga učenici nauče tako da im bude jasno i da naučeno u školi dugo pamte kroz život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije