Nezavisni stav

Mi, djeca s interneta

Internet je danas nezaobilazan kako u ekonomiji, politici, sportu, kulturi, tako i u obrazovanju i socijalizaciji djece koja su od samog rođenja izložena masovnim medijima i njihovim prednostima i manama.

Na pokušaje zloupotrebe interneta nad djecom treba da se navikavamo jer će ih u budućnosti sigurno biti sve više i od toga se, naprosto, ne može pobjeći.

Ali, mogu da se suzbiju na što je moguće manju mjeru.

Zaštita od interneta ne postoji i to je prostor koji se barem u normalnim društvima ne može kontrolisati i cenzurisati. Ne treba, stoga, da nas čudi što, kao i u svim drugim stvarima, i ovdje medalja ima i naličje, te osnovci sve ranije koriste društvene mreže i što su sve izloženiji ucjenama, prijetnjama, omalovažavanju, ismijavanju, ogovaranju i pornografiji.

Radio, novine, televizija, filmovi i časopisi polako ali sigurno postaju prošlost. Internet je praktično zamijenio sve tradicionalne medije i u takvim okolnostima djeca i omladina sve više vremena provode upravo na njemu i njegovim društvenim mrežama, koje iz korijena mijenjaju društvene navike i način druženja.

Uticaj interneta na djecu u istu ruku je i pozitivan i negativan, a pravo pitanje je kako dječju radoznalost usmjeriti na istraživanje pravih, edukativnih i korisnih sadržaja kojima internet obiluje i koja je šteta ne iskoristiti sve to bogatstvo koje im je nadohvat ruke.

Tu na red dolaze roditelji, učitelji, nastavnici, ali i država i njeni programi, koji bi kroz obrazovni sistem morali pokloniti veću pažnju internetu i onlajn učenju bez kojeg moderno školstvo postaje nezamislivo.

Takođe, veća pažnja mora se posvetiti i programima na tradicionalnim medijima, prije svega na TV-u, gdje sadržaji obiluju erotikom, nasiljem, zločinima i političarima.

Kakve su im emisije, serije i crtani filmovi djeca su još i dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije