Nezavisni stav

Milijarda po milijarda pogača

Milijarda eura u narednih nekoliko godina plan je kojim Evropska komisija namjerava kroz projekat IPA II pomoći državama regije u unapređenju infrastrukture, saobraćaja i energije.

Plan je vrlo jednostavan, međunarodno transparentan, ali bojimo se i teško provodiv za strukture vlasti koje u nekim državama (prevashodno u našoj) ne mogu da usaglase ni elementarne politike za bilo kakav društveni napredak.

Naime, da bi uopće pristupila ovim finansijskim sredstvima, svaka država ponaosob mora da isplanira i usvoji nacionalne sektorske strategije, utvrdi jedinstveni sistem planiranja projekata, vremenske rokove za njihovo provođenje i osigura odgovarajući nadzor nad njihovim provođenjem.

Tek tada, kada je riječ o cijepanju kolača od milijardu eura na nekoliko dijelova, svaka država znat će kojim iznosom raspolaže. Pa tako i naša.

No, šta bi iz perspektive BiH, ukoliko institucije vlasti ispune neophodne uvjete, moglo da znači nekih 150, ili 200 miliona eura? To je, zapravo, pitanje svih pitanja.

Da li bi megalomanskim domaćim politikama ta sredstva bila dostatna da napokon urade nešto korisno za građane koje godinama tako dosljedno izigravaju? Bilo bi nužno u konačnici (sa)znati i šta bi za običnog čovjeka (dugoročno) trebalo da predstavlja "ekonomska povezanost".

Da li bi, na kraju, građani BiH, svaki pojedinačno, ili barem neke "regionalne grupe", imali ikakve koristi od tih 300 ili 500 miliona eura iz IPA fondova ako znamo da je godišnji državni budžet 950 miliona, od čega oko pola ode na servisiranje administracije i plaća u institucijama BiH?

Ono što, naime, svi možemo uraditi jeste insistiranje na potpunoj otvorenosti i upoznavanju šire javnosti u planiranju mogućih projekata. A valjda je i EU dosad naučila da domaćim strukturama vlasti ni po koju cijenu ne smije prepustiti samostalno rukovođenje i upravljanje sredstvima za ove namjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije